Hlavní obsah

McLaren ohlásil konec spalovacích motorů. Chce je prodávat už jen 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spalovací motory jen do roku 2035 a všechny nové modely plug-in hybridní – takovou budoucnost si maluje britská automobilka McLaren. Evropská emisní pravidla ji k tomu ale přímo nenutí.

Foto: McLaren

McLaren 765LT

Článek

Britský výrobce supersportů McLaren bude vyvíjet spalovací motory do roku 2030 a prodávat do roku 2035. Mike Flewitt, šéf firmy, to vyjevil novinám Financial Times s tím, že okolo roku 2035 očekává plný přechod na elektrická auta i u ostatních automobilek.

Strategie McLarenu je jednou z nejjasnějších mezi výrobci supersportů. Např. slavné Ferrari, které patří k přímým konkurentům britské značky, o elektrifikaci své nabídky nehovoří příliš jasně. Naopak mainstreamové značky jako Volkswagen o svých plánech na přechod k elektrickému pohonu běžně mluví detailně.

Foto: McLaren

Plug-in hybridní McLaren P1

McLaren za sebou má dvě hybridní auta – vrcholové P1 z roku 2012 a jeho nástupce Speedtail z roku 2018. Ostatní vozy mají jen benzínové motory, ovšem i to se má záhy změnit. Od příštího roku mají být všechny nově představené modely elektrifikované. Mají stát na nové architektuře a na baterii, kterou bude možné dobíjet i ze sítě, ujet zhruba 30 kilometrů.

Pikantní je, že McLaren k totálnímu vyřazení spalovacích motorů není přímo nucen emisními nařízeními ze strany EU. Spadá do kategorie malých výrobců s ročním počtem nově registrovaných aut od tisíce do deseti tisíc, takže se ho netýká často skloňovaných 95 g CO2 na kilometr, resp. hodnota přepočtená podle hmotnosti vozu. Výrobci v této kategorii si limit emisí CO2 stanovují sami a EU jim ho posléze schvaluje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám