Hlavní obsah

LPG je asi o polovinu levnější než benzin, užívají ho 3 % aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba o polovinu levněji vyjde motoristy jízda při natankování zkapalněného ropného plynu (LPG) místo benzinu. Litr LPG stojí podle údajů ČSÚ kolem 13,50 Kč, zatímco litr Naturalu 95 se prodává za průměrných zhruba 27,20 Kč. Přesto se nečeká, že by motoristé začali ve velkém na LPG přecházet.

Foto: Eva Shareefa

Flamenco arabic s šátky, Šerífa

Článek

Na LPG nyní jezdí v tuzemsku necelá tři procenta z 3,7 miliónu registrovaných osobních aut, tedy kolem 100 000 vozů. V přepočtu na kilometr stojí benzin při běžné spotřebě a současné ceně kolem 27,20 Kč zhruba 1,90 Kč. Kilometr jízdy s LPG vyjde přibližně na 1,10 Kč. Na 100 kilometrech tak řidič vozu na LPG ušetří zhruba 100 korun.

.: ANKETA
Donutilo by vás zdražení benzinu či nafty k přestavbě vašeho vozu na LPG?
Hlasujte v anketě na konci článku

Větší přechod motoristů na LPG se však i přes očekávaný růst cen benzinu v souvislosti se zdražováním ropy na světových trzích nedá očekávat. Majitel auta, které jezdí na LPG, si musí nechat do vozu zabudovat speciální zařízení. To přijde zhruba na 20 000 až 50 000 korun a zabere část úložného prostoru. Také ne každá čerpací stanice LPG prodává.

Ceny benzinu a nafty porostou

I přes eskalaci cen ropy ve světě se cena benzinu v republice v uplynulém týdnu příliš neměnila. Podle údajů společnosti RR- Auto i CCS se průměrná cena pohybovala v rozpětí 27,17 až 27,23 za litr. Ekonomové však očekávají, že se v příštích týdnech ceny benzinu a nafty mohou v řádu několika haléřů zvednout.

Domácí a zahraniční rafinerie loni na trh dodaly podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu přibližně 2,2 miliónu tun bezolovnatých automobilových benzinů a 3,2 miliónu tun nafty. Dodávky LPG činily zhruba 98 000 tun.

Anketa

Donutilo by vás zdražení benzinu či nafty k přestavbě vašeho vozu na LPG?
Ano
58 %
Ne
42 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1250 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám