Hlavní obsah

Lancia má plán obrození. Tři nové modely a elektrickou budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky znovuzrozená italská automobilka Lancia oznámila oficiální desetiletý plán, se kterým se chce postupně vrátit mezi elitu. V rámci toho firma představí tři nové modely a od roku 2028 chce vyrábět jen elektromobily.

Foto: Lancia

Lancia představila desetiletý plán budoucnosti.

Článek

Italská značka Lancia v posledních letech prodávala jediný model na jediném trhu, a i to je malý zázrak, neboť v roce 2017 měla skončit úplně. Legendárního výrobce ovšem zachránilo sloučení koncernů FCA a PSA do obřího konglomerátu Stellantis, který se rozhodl pro masivní investice. V jejich rámci Lancia nyní představila desetiletý strategický plán.

Lancia chystá tři nové modely, v hledáčku má Mercedes

AutoMoto

Prvním bodem by měla být premiéra nové verze malého hatchbacku Ypsilon, který dorazí v roce 2024 s plně elektrifikovanou řadou motorů. Nejmenší model značky bude mít okolo 4 metrů na délku, nabízet se bude výhradně v Evropě a ve hře je stále i jeho čistě elektrická verze.

O dva roky později hodlá Lancia představit svoji vlajkovou loď, 4,6 metru dlouhý crossover Aurelia, s nímž chce vstoupit na nejnabitější trh v Evropě. V rámci konglomerátu Stellantis se dá očekávat, že Aurelia bude těžit i z koncernových parťáků Citroën C5 X a z připravované nové verze Opelu Insignia, ze kterého se stane velké SUV.

V roce 2028 dojde i k očekávanému znovuzrození modelu Delta, který si údajně zachová rysy hatchbacku a „osloví automobilové nadšence v celé Evropě“.

Lancia Delta se vrátí, legendární hatchback bude elektromobilem

AutoMoto

Desetiletý plán Lancie zahrnuje také kompletní přechod na elektrické pohony, a to od roku 2026. Modely Aurelia a Delta tak patrně dorazí pouze jako elektromobily. Od roku 2028 hodlá Lancia prodávat pouze elektromobily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám