Hlavní obsah

Lamborghini znovu vyrobilo koncept původního Countach, který byl sešrotován

Novinky, Daniel Havlina

Italská automobilka Lamborghini se rozhodla pro obnovení a opětovné vyrobení legendárního koncepčního vozidla Countach LP 500. Vůz, který byl ve své době jediný svého druhu, skončil ve šrotu a jeho obnovení trvalo Italům 25 tisíc hodin.

Foto: Lamborghini

Znovuvyrobený koncept Lamborghini Countach

Článek

Koncept Lamborghini Countach LP 500 se poprvé představil přesně před 50 lety na autosalonu v Ženevě. Při příležitosti tohoto výročí, ale i nového stejnojmenného modelu, se tak italská automobilka rozhodla uctít jeho památku.

Ve své době se totiž jednalo o první náznak toho, že by Lamborghini mohlo po modelu Miura navázat dalším superautem. Bohužel, Lamborghini v té době vyrobilo jen jeden vůz, který po své premiéře posloužil jako předloha pro sériově vyráběný Countach LP 400.

Ikona z plakátů je zpět. Lamborghini představilo nový Countach

AutoMoto

Následně bylo auto použito na testy a sešrotováno. Místo trvalého zapomnění ale nyní čeká Countach LP 500 velká sláva. Historická divize Lamborghini s názvem Polo Storico se totiž rozhodla model znovu postavit, a to za použití nejmodernější technologie skenování, ale zároveň starými postupy, jakými je například ruční vybouchávání karoserie.

Inženýři mohli naštěstí pro ně těžit z toho, že byl koncept dokonale zdokumentován, zapsán a zakreslen. Stačilo se proto řídit pokyny v dokumentaci a vůz mohl znovu vzniknout. Celkově pak trvala stavba auta asi 25 tisíc hodin.

Lamborghini Countach jako kabrio či „holobyt”? Designér předpovídá možnou i nereálnou budoucnost

AutoMoto

Zajímavostí je, že nově vytvořený Countach LP 500 si pod kapotou zachoval svůj původní motor V12. Téměř identická je pak i barva auta. Pozoruhodný je pak i fakt, že Lamborghini přesvědčilo výrobce pneumatik Pirelli, aby vytvořil jednorázovou sadu pryží Cinturato CN12, které odpovídají specifikacím z roku 1971, nicméně používají současnou směs.

Novinka by se největší pozornosti měla dočkat na slavné Concorso d'Eleganza ve Ville d'Este na jezeře Como v Itálii.

Foto: Lamborghini

Znovu vyrobený koncept Lamborghini Countach

Foto: Lamborghini

Znovu vyrobený koncept Lamborghini Countach

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám