Hlavní obsah

Kolínská Toyota začala vyrábět evropské auto roku

Kolínská továrna automobilky Toyota v úterý začala vyrábět model Yaris. V roce 2022 se k němu přidá nedávno představené Aygo X, které stojí na stejné platformě. Automobilka do rozšíření závodu investovala 4,5 miliardy korun.

Toyota Yaris se začíná vyrábět v ČeskuVideo: Toyota

 
Článek

Že se Toyota Yaris, která zkraje letošního roku získala cenu Evropské auto roku, má vyrábět i ve fabrice v Kolíně, se ví už dlouho. Až dosud se však montovala jen ve Francii, u města Valenciennes na severu země. V úterý 9. listopadu však začíná její výroba právě ve středních Čechách, informoval místní závod tiskovou zprávou.

Evropským autem roku 2021 je Toyota Yaris

AutoMoto

Automobilka do továrny napumpovala přes 4,5 miliardy korun kvůli výrobě vozidel segmentů A a B, tedy dvou nejmenších, kam patří nově představené Aygo X a právě Yaris. Tato auta, obě založená na platformě TNGA-B, se tu budou vyrábět; Yaris od nynějška, Aygo od příštího roku.

Foto: Toyota

Toyota Yaris současné generace

„Za poslední tři roky jsme postavili nové výrobní prostory, přeplánovali logistické trasy, nainstalovali nové technologie a hlavně, to nejdůležitější, přivítali téměř 1600 nových zaměstnanců,“ řekl Koreatsu Aoki, prezident TMMCZ (Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, jak se továrna přesně nazývá).

Test Toyoty Yaris Hybrid: Evropské auto roku jezdí milionově, stojí půl

Testy

„Začátek výroby našeho nejlépe prodávaného auta v Evropě představuje pro TMMCZ významný krok k další budoucnosti závodu. Cíl pro počet prodaných aut v Evropě v roce 2025 je 1,5 milionu aut a Yaris bude hrát klíčovou úlohu při splnění tohoto cíle,“ uvedl Marvin Cooke, výkonný viceprezident pro výrobu v evropské divizi Toyoty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám