Hlavní obsah

Kam bude nový šéf Škodu směrovat? Odborářský týdeník spekuluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázku budoucího směřování mladoboleslavské automobilky Škoda Auto řeší odbory firmy. V srpnu má být zvolen nový předseda představenstva za končícího Bernharda Maiera. Metaforický text spekuluje, zda nový šéf představenstva bude firmu rozvíjet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Auto (Ilustrační foto)

Článek

Z textu, který vyšel v aktuálním vydání týdeníku Škodovácký odborář, vyplývá, že pokračují spory o místo výroby jednotlivých modelů české automobilky. Odbory v té souvislosti vyčítají české vládě, že se o situaci v automobilce nezajímá.

„Smutné je, že o to, co se ve Škodě Auto děje, se vůbec nezajímá naše vláda. Mnohdy Škodu naopak dehonestuje. Soustředěná pouze na řepku, párky, kuřata a na žonglování s koblihami si nechává utéct skutečný poklad, kterým je nádherný šperk této republiky a mnoha generací,” píše týdeník v narážce na automobilku.

SPECIÁL: 20 let Škody Fabia

AutoMoto

Firma bez odůvodnění oznámila Maierův konec ve funkci před týdnem. Podle německého listu Handelsblatt jsou v pozadí mocenské spory v koncernu Volkswagen. Delší dobu se píše o tom, že Volkswagenu vadí úspěchy Škody, jejíž modely nad očekávání konkurují ostatním automobilům koncernu.

Předseda podnikové rady Jaroslav Povšík už dřív uvedl, že Volkswagen Škodě závidí úspěch. Podle něj nevychází Volkswagen Škodě vstříc a nejmodernější technika se do škodovek dostává se zpožděním, nebo vůbec. V médiích se objevily také informace, že Škoda svými úspěchy předbíhá i Audi, což pro koncern není dobré.

Šéf Škoda Auto končí

AutoMoto

Nový šéf Škody bude s představenstvem řešit i budoucnost jednotlivých modelů. „Uvidíme, jak statečně družina z představenstva společnosti Škoda zabojuje o superb, který se má spolu s modelem Karoq přesunout do Bratislavy,” uvádí text. „Uvidíme také, jak zabojují o kodiaq, který má jít do Německa, či o dlouhou fabii, kterou lidé mají tolik rádi,” odkazuje text v odborářském týdeníku na kombi verzi fabie.

Poukazuje i na to, že volba předsedy představenstva Škody Auto je výhradně v rukou představenstva. „Jaký úkol dostane nový předseda představenstva? Škodovku rozvíjet, nebo ji srazit na kolena, zabrzdit a pak za to dostat jinde ještě lepší trůn?” vznesly odbory řečnickou otázku.

Škoda Auto loni dodala zákazníkům celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 tisíc zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Šéf Škoda Auto končí

Mladoboleslavská automobilka ve čtvrtek oficiálně potvrdila, že dosavadní předseda představenstva Bernhard Maier opustí vedení k 31. červenci 2020.

Výběr článků

Načítám