Hlavní obsah

Káhira pod nájezdem brouků. Původní volkswageny měly spanilou jízdu

Egyptský klub Brouků, jak se jmenuje káhirské uskupení fanoušků původního volkswagenu, pořádá spanilé jízdy ve svých autech. Jedna z nich připadla na období výročí úmrtí konstruktéra tohoto ikonického vozítka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci „brouků” vyrazili do ulic KáhiryVideo: Reuters

 
Článek

Zanedlouho tomu bude sto let od doby, kdy zmíněné auto začalo vznikat. Přesto ho pořád má v oblibě obrovské množství lidí na celém světě. Řeč je o Volkswagenu Typ 1, lidově řečeném Brouk, a tentokrát v souvislosti s Egyptem.

Fanoušci této legendy mají v Káhiře vlastní klub, jmenuje se jednoduše „Egyptský klub Brouků” a byl založen před sedmi lety. Pravidelně se scházejí i v časech koronavirové pandemie a pořádají i spanilé jízdy.

Jedna z nich, z níž vzniklo i video, připadla na období výročí úmrtí (30. ledna) konstruktéra tohoto legendárního vozítka – Ferdinanda Porscheho. Nezáleží tolik na tom, že s nápady na původní „lidový vůz” přišel inženýr Béla Barényi, byl to právě Porsche – budiž, ve spolupráci s nacisty – kdo ho proměnil v realitu.

Geniální konstruktér Ferdinand Porsche zemřel před 70 lety

AutoMoto

Typ 1, jak se „brouk” oficiálně jmenuje, se vyráběl v letech 1938–2003. To ho činí nejdéle vyráběným vozem na světě a také autem, kterého se vyrobilo nejvíce kusů – konkrétně 21,5 milionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám