Hlavní obsah

Porsche připomíná koncept původního Boxsteru. Ukázal se před 28 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacet let je u automobilek poněkud podivné výročí k oslavě, ovšem auto, které je v tomto případě skutečně oslavováno, má let pětadvacet. Je jím produkční Porsche Boxster, které se začalo vyrábět v roce 1996.

Foto: Porsche

Koncept Porsche Boxster na autosalonu v Detroitu v roce 1993

Článek

Produkční boxster už sice svou výroční edici má v podobě nedávno odhaleného Boxsteru 25, ale automobilka připomíná i původní koncept, na jehož základě produkční boxster vznikl. Ten měl být původně odhalen na ženevském autosalonu v březnu 1993, ale byl hotový už před lednovým Detroitem, a tak se automobilka rozhodla nečekat a odhalila ho tam.

Foto: Porsche

Produkční Porsche Boxster (vlevo) a koncept

Pro automobilku to byl návrat k otevřenému autu s plochým motorem, boxerem, uprostřed; v letech 1969-1976 vyráběla model 914. Novinkou ale bylo jméno, které je spojením slov „boxer” a „roadster”. A také design, v němž Grant Larson dostal volnou ruku.

„V říjnu 1991 jsem navštívil tokijský autosalon. Audi tam ukázalo koncept Avus Quattro. ... Rozhodli jsme se postavit showcar,” vzpomíná Larson a dodává, že všechno kreslil ve 2D, nikoliv na počítači, jak se to dělá dnes. Modelář Peter Müller pak pouze z kreseb, bez kót, vytvářel hliněné modely.

Foto: Porsche

Jedna ze skic původního konceptu Porsche Boxster

Koncept pro autosalon měl schválně proporce typické pro auto s motorem uprostřed - krátký zadní převis, delší přední, spoustu místa mezi dveřmi a zadní nápravou, a hlavně, centrální výfuk.

V Detroitu sklidil vůz ohromný ohlas, dokonce až takový, že Larsonův tým dostal za úkol přepracovat produkční boxster tak, aby více odpovídal konceptu. Výsledkem byl vůz, který od té doby žije už ve čtvrté generaci.

Foto: Porsche

Skica produkčního Porsche Boxster

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám