Hlavní obsah

Japonský výrobce dronů představil létající motorku. Stojí 15 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boháči hledající hračku i námořní záchranáři mají podle firmy A.L.I. Technologies najít využití pro létající motorku Xturismo. Firma ji představila na závodním okruhu v Japonsku, prodávat ji chce od příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku představili létající motorkuVideo: Reuters

 
Článek

Většina motorek se zvládne protáhnout mezi auty v koloně, některé nepotřebují ani silnice, aby se dostaly do svého cíle. Stroj s názvem Xturismo, který představila tokijská společnost A.L.I. Technologies, ale nepotřebuje ani pevnou půdu pod sebou.

Je to totiž letadlo – přesněji, dron s trupem motocyklu a vrtulemi místo kol. A na rozdíl od většiny podobných projektů není na papíře – firma ho představila v letu a slibuje, že ho v příštím roce začne prodávat. Za astronomickou cenu 77,7 milionu jenů za kus, tedy v přepočtu 15,08 milionu korun, chce prodat omezenou sérii 200 kusů.

Foto: Reuters

Šéf A.L.I. Technologies Daisuke Katano s létající motorkou Xturismo

Stroj je poháněn spalovacím motorem o neznámé kubatuře i výkonu, víme ale, že zvládne rychlost letu až 100 km/h a má dost paliva na 40 minut provozu. O udržení ve vzduchu se starají dvě velké vrtule a stabilitu udržují čtyři další, menší, pomocné.

Představení proběhlo na japonské závodní trati Fuji Speedway ve městě Ojama. Ukázala se při něm také zásadní nevýhoda – ohlušující řev při provozu, kvůli kterému firma přihlížejícím rozdala ucpávky do uší. Přesto si společnost myslí, že Xturismo najde využití. A to nejen jako hračka pro boháče, ale také např. pro záchranné mise v moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám