Hlavní obsah

Na Slovensku vzniká další létající auto. Představilo se prvním letem

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stroj s názvem AirCar je druhým létajícím autem, které vzniká na Slovensku, ovšem jeho konstruktér je stejný. Novinka má za sebou všechny předepsané testy a také prvního zájemce, třebaže není vůbec levná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prototyp slovenského létajícího auta AirCar při prvním letuVideo: Reuters

 
Článek

Idea Slovenska jako velmoci létajících aut může leckomu přijít úsměvná, jenže už druhý takový stroj tam má nakročeno ke komerčnímu úspěchu. Jmenuje se AirCar a třebaže za ním stojí konstruktér Štefan Klein, kromě něj nemá nic společného s již známým AeroMobilem.

Foto: KleinVision

AirCar

AirCar se předvedl v minulém týdnu na letišti v Piešťanech zatím jako prototyp. Pilotoval ho právě konstruktér Klein, podle nějž má stroj za sebou všechny testy požadované Agenturou Evropské unie pro bezpečnost letectví. Letecký úrad Slovenskej republiky mu přidělil imatrikulaci OM-KLZ, kde KL odkazuje na jméno Klein a Z na Antona Zajace, spoluzakladatele firmy a investora.

Jak uvádí agentura Reuters, která zprávu spolu s videem přinesla, firma Klein Vision už má jednoho zájemce a měla by mu AirCar dodat během příštího půlroku. Cena není nízká - 600-750 tisíc dolarů (13,48-16,85 milionu korun).

Foto: KleinVision

Interiér AirCaru

Pokud vám jméno Štefana Kleina něco říká, není to náhodou. Právě on stojí také za již zmíněným AeroMobilem, ovšem AirCar není jeho novou verzí. Vzniká pod hlavičkou nově založené firmy Klein Vision a je to úplně nový, patentem chráněný stroj.

Je poháněno spalovacím motorem od BMW o objemu 1,6 litru a výkonu 140 koní. Jeho nejvyšší rychlost je 200 km/h, dolet je 1000 kilometrů a spotřeba paliva v letu je 18 litrů za hodinu. Ke vzletu mu stačí dráha dlouhá 300 metrů a přeměna mezi autem a letadlem trvá méně než tři minuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám