Hlavní obsah

Honda se zbavuje svého jediného britského závodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Honda se dohodla na prodeji své jediné britské továrny do rukou logistické společnosti Panattoni. Oznámil to mluvčí společnosti. Nový majitel podle listu Financial Times plánuje do závodu investovat 700 milionů liber (přes 21 miliard Kč).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Honda Civic Type-R (ilustrační foto)

Článek

Automobilka již před dvěma roky uvedla, že letos v létě hodlá továrnu uzavřít. Rozhodnutí označila za součást globální restrukturalizace svých aktivit. Zdůraznila, že uzavření továrny nesouvisí s odchodem Británie z Evropské unie.

Továrna stojí ve městě Swindon. Honda v ní podle serveru BBC zaměstnávala kolem 3500 lidí, další tisíce lidí pak pracovaly v jejím dodavatelském řetězci.

Test Hondy Civic Type-R po modernizaci: Výbušná, ale i překvapivě kultivovaná

AutoMoto

Dřívější spekulace hovořily o tom, že by závod mohl být prodán jiné automobilce, radní ze Swindonu dokonce podle britského webu Autocar lobovali u Elona Muska za to, aby jej koupila značka Tesla. Nyní se ale zdá nepravděpodobné, že by swindonská továrna byla i nadále používána pro výrobu automobilů.

Produkce modelu Civic bude v závodě ukončena v červenci, poté Honda zahájí proces vyřazování z provozu a továrnu předá společnosti Panattoni počátkem roku 2022. Prodej výrobního zařízení z tohoto závodu bude zahájen prostřednictvím online aukce.

Honda HR-V přijíždí v nové generaci

AutoMoto

Podle společnosti Panattoni v závodě po jeho přeměně vzniknou tisíce nových pracovních příležitostí, napsal list Financial Times.

Honda otevřela svůj závod ve Swindonu v roce 1985 na místě, které se dříve používalo pro výrobu letadel a vlaků. Výroba automobilů zde začala v roce 1989. Stejně jako Civic zde byly dříve vyráběny také modely Accord, Jazz a CR-V.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám