Hlavní obsah

Hezky vedle sebe - Volvo Tandem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMARILLO

Silnice a dálnice jsou přecpané automobily. Prostoru pro stavbu nových ubývá a situace již lepší nebude. V designérském studiu Volvo Monitoring and Concept Center (VMCC) v Camarillu v Kalifornii se proto pustili do zadání, které by mohlo pomoci problém řešit. Na kreslících prknech se tak začala rodit studie Tandem.

Foto: Kateřina Ostradecká

Čtyřicet metrů vysoké lešení zahalilo část severní stěny broumovského kláštera.

Článek

Tandem je dvoumístné vozidlo, kde spolujezdec sedí v řadě za řidičem, podobně jako na dvoukole, či ve dvoumístném stíhacím letounu. Technici VMCC vytvořili dvě studie a jeden prototyp určený k testování. Šířka těchto vozidel se pohybuje v rozmezí 1295 až 1448 mm. Pro srovnání Volvo S80 je široké 1828 mm.

Šířka vozidla tak umožňuje souběžnou jízdu dvou automobilů vedle sebe v jednom pruhu, který je dimenzován pro jeden klasický vůz. "Dnes to možná zní jako sci-fi, ale podle posledních výzkumů bychom takový vůz mohli sériově vyrábět před rokem 2010," řekl jeden z designérů VMCC Ichiro Sugioka.

Testovací prototyp je vybaven elektromotorem, který dává vozítku maximální rychlost 32 km/hod. "První posazení vás trochu vyvede z míry, výhled z vozu je však skvělý," napsal ve svém testu červeného prototypu anglický časopis Auto Express.

Reklama

Související témata:

Související články

Auta blízké budoucnosti v New Yorku

Mezinárodní autosalon v New Yorku, jehož brány se dnes otevřely veřejnosti, představil řadu koncepčních novinek. Novou generaci vozu CLK Cabriolet uvedla...

Výběr článků

Načítám