Hlavní obsah

GM se dále potýká s nedostatkem čipů. Z výbavy mizí třeba vyhřívané sedačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro leckterého zákazníka nových aut velmi důležité prvky, zejména v zimě, nebude možné objednat do některých aut značek Chevrolet, GMC, Buick a Cadillac. Jde o vyhřívání sedaček a volantu a na vině je nedostatek čipů.

Foto: GMC

GMC Sierra

Článek

Vyhřívaná sedadla dnes u nových aut považujeme téměř za samozřejmost, přinejmenším pokud to auto je aspoň trochu vybavené. Někteří američtí zákazníci, kteří si v blízké budoucnosti koupí nové auto koncernu General Motors, se však budou muset obejít bez nich.

Na vině je – tušíte správně – globální nedostatek čipů v automobilovém průmyslu. Víme, že některé automobilky auta kvůli tomu nedokončují a jiné osekávají výbavu, ovšem to osekávání dosud bylo spíš ve smyslu nahrazování velkých displejů menšími (to dělal Renault u modelu Arkana) či omezování funkcí poloautonomního řízení (to stále platí u Cadillacu Escalade – nemá poloautonomní řízení Super Cruise).

Levnější a lepší? GM řeší v Americe nedostatek čipů svérázně

AutoMoto

Koncer GM ovšem zvolil jinou cestu – vyňal vyhřívání sedaček a volantu z výbavy vozů. Týká se to většiny crossoverů a SUV značek Chevrolet a GMC, pick-upů Chevrolet Silverado a GMC Sierra ve všech verzích, kromě těch nejlépe vybavených, a také některých cadillaců a buicků.

Zpráva webu Automotive News uvádí, že tato auta prostě nebudou mít tuto výbavu. Nezmiňuje například možnost, že by systémy byly v autě instalovány, ale nebyly funkční kvůli nedostatku čipů, a tedy si je majitelé mohli nechat domontovat třeba za rok či dva, až bude čipů dost. Místo toho dostanou zákazníci pětisetdolarovou (cca 11 tisíc korun) slevu.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Silverado 2500 HD

Zmizení vyhřívaných sedaček z nabídky je označováno jako dočasné, ale ten čas bude podle všeho dost dlouhý – mají být postižena všechna auta modelového roku 2022, tedy auta nejméně do léta příštího roku.

Oficiálně se do Evropy nevozí, takže většina lidí nemusí mít o komfort u auta, na něž čekají, obavu, ale pokud si chcete k Vánocům nadělit novou „ameriku“ z koncernu GM, zvolte radši nějaký skladový vůz.

Anketa

Jak důležité jsou pro vás vyhřívané sedačky?
Nesmírně, auto bez nich bych nechtěl/a
49,8 %
Jsou příjemné, ale obejdu se bez nich
32,3 %
Mám je, ale sotva je používám, takže moc ne
6,1 %
Nemám je v autě, ale chtěl/a bych je
3,4 %
Nemám je v autě a nechci je
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám