Hlavní obsah

GM musí upravit světla u 727 tisíc aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2009 existuje úzký paprsek silného světla, který světlomety statisíců GMC Terrain vyzařují nahoru do korun stromů. Třináct let to nebyl problém, nyní to musí podle rozhodnutí NHTSA automobilka dát do pořádku.

Foto: GMC

GMC Terrain modelového roku 2017

Článek

Určitě jste už slyšeli výraz „svítit na veverky“ v souvislosti s předními světlomety seřízenými tak špatně, že svítí do korun stromů místo na silnici. Americký úřad NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, Národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy) zjistil, že vozy GMC Terrain modelových let 2010-2017 tyto příslovečné veverky oslňují.

Přesněji řečeno, vysoko nad vozidlem je místo, kde byla naměřena svítivost světlometů 450-470 kandel, což je víc než trojnásobek dovolené svítivosti. Příčinou je design světlometů - od určitého místa v přední části lampy se odráží poměrně úzký paprsek, který svítí zhruba pod úhlem 45° nahoru.

Světla aut v USA vstupují do 21. století. Úřad povolil adaptivní světlomety

AutoMoto

Problémem je jen tento úzký paprsek, nic víc. Podle koncernu GM, pod nějž značka GMC spadá, existuje pouze jediná stížnost jediného zákazníka na 726 959 vyrobených aut, kterých by se problém měl týkat, a navíc je to spíš otázka ve smyslu „vypadá to, že od levého světlometu svítí část světla nahoru ve 45° úhlu“, nikoliv „jsem oslněn, kdykoliv jede GMC Terrain v protisměru“.

Proto u NHTSA už v roce 2019 žádal výjimku z pravidel s odůvodněním, že „odraz nemá žádný efekt na bezpečnost protijedoucích nebo okolních vozidel“, jak automobilku cituje web Car and Driver. Úřad však výjimku zamítl a vydal rozhodnutí, že GM musí problém řešit - samozřejmě aniž by náklady účtoval majitelům aut.

Koncern GM řekl, že „prozkoumá rozhodnutí NHTSA a bude hledat další kroky“. Jaké by mohly být, nebudeme spekulovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám