Hlavní obsah

Světla aut v USA vstupují do 21. století. Úřad povolil adaptivní světlomety

Co je v Evropě už několik let běžné a pomalu se dostává i do městských aut, ale v USA to dodnes nemají ani ty nejdražší vozy? Adaptivní světlomety. To se však konečně změnilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Americká auta mají na kontě obrovské množství prvenství s prvky automobilů v různých oblastech. První osobní auto s turbodmychadlem byl Oldsmobile Turbo Jetfire v roce 1962, stejná automobilka přišla s head-up displejem v roce 1988 v modelu Cutlass Supreme a první automatické přepínání potkávacích a dálkových světel se objevilo pod názvem Autronic Eye v roce 1952. Ba dokonce v USA vzniklo třetí, vysoko umístěné brzdové světlo a od roku 1986 bylo na autech povinné.

Jeví se tak stěží pochopitelným, že adaptivní světlomety, které v Evropě zlepšují bezpečnost provozu i pohodlí řidičů už několik let, dostaly posvěcení do silničního provozu v USA až nyní.

Světlomety LED Matrix v akci

AutoMoto

Řeč je nejen o dálkových světlech typu LED Matrix se schopností „vystínit“ ostatní auta před sebou a kolem nich stále posílat maximum světla, ale také například o systémech, které umí na vozovku promítat symboly nebo třeba zvýraznit linii bezpečného odstupu od auta před sebou.

Zákon byl schválen už v listopadu loňského roku, ovšem bylo potřeba upravit ještě jedno pravidlo, aby vše mohlo legálně fungovat. To pravidlo nahrazuje starou směrnici z roku 1967, která říkala, že u auta nesmí svítit zároveň kužel potkávacích a dálkových světel.

Foto: Audi

Např. značka Audi umí adaptivními světlomety vytvořit „světelný koberec“, kterým řidiče navede do správného jízdního pruhu.

Světlomety typu LED Matrix přitom využívají právě toho, že rozsvěcují jen určitou část kužele dálkových světel – pouze tu část, která svítí tam, kde není žádné další auto. Zároveň ale musí být aktivní kužel potkávacích světel, aby řidič aspoň trochu viděl i směrem k onomu dalšímu autu.

Kdy se na amerických silnicích začnou první adaptivní světlomety objevovat, zatím není jasné, ale s největší pravděpodobností to nebude dlouho trvat. Koneckonců, tato technologie dávno existuje, je třeba ji „jen“ nasadit do výroby aut pro americký trh, či případně drobně upravit, aby splňovala americká nařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám