Hlavní obsah

Ford bude svůj nový elektromobil vyrábět v Německu

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský Ford si podle posledních zpráv vybral továrnu, do které investuje přes miliardu eur, a bude v ní vyrábět svůj elektromobil, založený na platformě MEB od Volkswagenu. Volba padla na Kolín nad Rýnem.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Ford Kuga PHEV (Ilustrační foto)

Článek

Společnost Ford do německé továrny nedaleko Kolína nad Rýnem investuje v přepočtu přibližně 26 miliard korun, aby na tamní lince mohla efektivně - a hlavně ve velkém objemu vyrábět elektromobily.

Se zprávou přišel deník Kölner Stadt-Anzeiger. Ford dal údajně v rozhodování přednost Německu před továrnou v rumunské Craiově, přestože tam by byly nižší mzdové náklady.

Ford představuje elektrický model Transit. Na jedno nabití ujede 350 kilometrů

AutoMoto

V současnosti se v Kolíně vyrábí malý hatchback Ford Fiesta. Vedení automobilky zatím nepotvrdilo, že ho z linky částečně vytlačí elektromobil. „Už dříve jsme oznámili, že od roku 2023 budeme vyrábět nové elektrické vozidlo, které bude založeno na platformě MEB, pro evropský trh,“ uvedl mluvčí Fordu pro web Autonews Europe.

Ford se s Volkswagenem na určité formě spolupráce dohodl už v roce 2019. Nejprve se zdálo, že budou společně pracovat na dodávkách a pick-upech, ale nakonec se kooperace rozšířila i na autonomní řízení a elektromobily.

Ford a Volkswagen spojují síly při vývoji elektrických a autonomních aut

AutoMoto

Automobilka očekává, že se nový elektromobil od Fordu dostane do prodeje v roce 2023 a postupně se vyrobí až 600 000 kusů auta na platformě MEB. To přitom podle prezidenta evropské divize Fordu Stuarta Rowleyho neznamená, že si budou fordy a volkswageny podobné.

„Soustředíme se na to, aby se jednalo o skutečné fordy. Budou tak vypadat, jezdit, budou jako fordy cítit, a především je Ford vyrobí,“ uvedl Rowley.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám