Hlavní obsah

Dacia nebude sama, i Ford slibuje levné elektromobily

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobily s modrým oválem ve znaku nebudou podle Jima Farleyho útočit na nejvyšší patra trhu. Místo toho by měly ty nejlevnější začínat pod půlmilionem korun a být v nabídce i v Evropě.

Foto: Ford

Elektrický Ford Mustang Mach-E (Ilustrační foto)

Článek

Jedním z největších problémů masového rozmachu elektrických aut je v současnosti jejich cena. I malé elektromobily jsou o vysoké desítky procent dražší než srovnatelné konvenční auto. Dacia se bude snažit to změnit s modelem Spring - a podle vyjádření Jima Farleyho, generálního ředitele automobilky Ford, v tom nebude sama.

Konečně levný elektromobil? Dacia odhalila model Spring

AutoMoto

Farley pro web Wards Auto uvedl, že jeho automobilka nebude soutěžit s Teslou nebo Porsche v elektromobilech za 100 tisíc dolarů (cca 2,33 milionu korun) a více. Chce nabídnout i elektrické auto v ceně lehce nad 20 tisíc dolarů, tedy cca 466 tisíc korun, až po zhruba 70 tisíc dolarů (1,63 milionu korun), a to v USA i Evropě.

V tomto rozsahu se však objeví i užitková vozidla. Právě ta mají být pro Ford po stránce elektromobility důležitá. Prvním z nich má být ryze elektrický transit, který se odhalí už 12. listopadu. A vzhledem k tomu, že příští Volkswagen Transporter bude založený na technice Fordu Transit, je dost možné, že se dočkáme i jeho v elektrické verzi - ale to už spekulujeme.

Před 70 lety začal Volkswagen vyrábět Transporter

AutoMoto

Elektrický transit se má prodávat po celém světě včetně Číny. Je tedy pravděpodobné, že se ho dočkáme i v Česku. Kdy a s jakými cenami, je však zatím brzy předpovídat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám