Hlavní obsah

Dvě třetiny automobilového trhu v Norsku mají elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobily tvořily v Norsku loni téměř dvě třetiny prodaných aut, i díky daňovým úlevám se jejich prodej zvýšil o 48 procent. Na prvním místě je tam americká společnost Tesla, uvedla agentura Reuters. Norsko chce jako první země světa ukončit prodej aut se spalovacím motorem, přestat je nabízet zákazníkům hodlá od roku 2025.

Foto: Profimedia.cz

Nabíjení Tesly Model 3 v Norsku

Článek

Elektromobily jsou v této skandinávské zemi osvobozeny od daně, kterou musejí platit zájemci o klasická auta na benzin či naftu. Norsko je významným producentem ropy.

Tesla v loňském roce ovládla v Norsku 11,5 procenta automobilového trhu. Jedničkou mezi značkami se stala měřeno za celý rok poprvé. Za Teslou skončil s tržním podílem 9,4 procenta německý Volkswagen.

Americká automobilka v neděli oznámila rekordní čtvrtletní odbyt, který výrazně překonal odhady analytiků z Wall Street. Firma zvýšila výrobu v Číně, a podařilo se jí tak částečně se vyrovnat s globálním nedostatkem čipů.

Tesla loni zvýšila odbyt o 87 procent

AutoMoto

Tesla Model 3 se loni stala nejoblíbenějším modelem roku před hybridem RAV4 od japonské Toyoty, jediným vozem v nejlepší desítce i se spalovacím motorem, a elektromobilem ID.4 od Volkswagenu na třetím místě.

Norsko se předloni stalo první zemí na světě, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzinový, naftový či hybridní pohon. Podíl prodaných elektromobilů tehdy činil 54,3 procenta. Deset let předtím to ještě bylo jedno procento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám