Hlavní obsah

David Coulthard si objednal dva nejexkluzivnější vozy na trhu

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davidu Coulthardovi se díky jeho konexím ve světě motorsportu podařil zajímavý kousek. Dostal se do pořadníku na dva hypersporty. Ani u Mercedesu-AMG, ani u Aston Martinu se nejedná o jednoduchou záležitost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Coulthard v roce 2010 při setkání s novináři v Praze

Článek

Skotský pilot Formule 1 svůj poslední závod odjel v roce 2008 v rámci Velké ceny Brazílie. Nicméně v motorsportu se pohybuje dodnes. Slabost má také pro rychlá silniční auta a díky jeho blízkým vztahům s Mercedesem-AMG a závodní stájí Red Bull, kterou sponzoruje i automobilka Aston Martin, se mu podařilo vměstnat se do dvou extrémně nacpaných pořadníků.

Při rozhovoru pro Goodwood Road and Racing uvedl, že čeká na Mercedes-AMG Project One a Aston Martin Valkyrie. Dost možná se jedná o jediného člověka, kterému se podařilo dostat se do pořadníků dvou nejexkluzivnějších hypersportů, které jsou aktuálně na trhu. Vždyť váženými zákazníky k tomu musíte být u obou automobilek.

Aston Martin Valkyrie má atmosféricky plněný dvanáctiválec o objemu 6,5 litru. K výkonu přes 1000 koňských sil nepotřebuje turbodmychadlo, zato ale točí přes jedenáct tisíc otáček za minutu a pomáhá mu i elektromotor o výkonu 160 koňských sil. Vyrobeno bude pouhých 150 kusů.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie

Mercedes-AMG svého Projectu One vyprodukuje o něco víc, na 275 kusů. Má však pohonné ústrojí blízce příbuzné s pohonem Formule 1. Tedy hybridní systém s elektromotory a vidlicovým přeplňovaný šestiválcem o objemu 1,6 litru.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG Project One

U obou vozů bylo obtížné schválit jejich pohon a celkové proporce do provozu, ale údajně se povedl, a tak nejspíš půjde o nejrychlejší a nejultimativnější silniční auta. Tak teď už Coulthardovi jen zbývá počkat, které mu dorazí dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám