Hlavní obsah

Další tři nárazové testy ukázaly nedostatky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nezávislého zkušebního ústavu bezpečnosti automobilů Euro NCAP proběhla opět další série nárazových testů. Honda Civic, Kia Carnival a Lexus IS ukázaly svoje silné, ale i slabé stránky v bezpečnosti.

Článek

Honda Civic

Tento japonský vůz vyráběný ve Velké Británii překvapivě ztratil jednu z pěti hvězdiček v ochraně posádky. V čelním nárazu získal civic pouhých 69 % bodů. Především části jeho přístrojové desky se staly velkým nebezpečím pro nohy pasažérů a plynový pedál se posunul o více než 100 mm do prostoru pro cestující.

Bezpečnost dětí ve voze je však ohodnocena čtyřmi hvězdičkami z pěti a také chodci jsou ve srovnání s konkurencí celkem "v bezpečí". Kapota je vytvarována tak, aby jim způsobila co nejmenší zranění, takže tři ze čtyř hvězdiček je velmi slušný výsledek.

Kia Carnival

Nárazový čelní test s přesazením (o systému nárazových testů jsme již psali [celá zpráva]) prokázal, že některé díly z motorového prostoru se dokázaly posunout tak, že uvolnily i několik bodových svarů karoserie. Navíc přístrojová deska zranila nohy cestujících a brzdový pedál se posunul o více než 100 mm do prostoru pro cestující. V bočním nárazu získala Kia plný počet bodů.

Ochrana dětí získala tři hvězdičky z pěti, což je slušný výsledek, ovšem ochrana chodců je na chabé úrovni. Pouhých 8 % bodů ze srážky s chodcem znamená, že jak dospělí tak nezletilí chodci by vyvázli z nehody s velmi vážnými poraněními.

Lexus IS

Jako nejbezpečnější z trojice v ochraně posádky je Lexus IS. Sice se mu posunul brzdový pedál o více než 100 mm do prostoru pro cestující, ale kolenní airbag zadržel řidiče v jeho poloze a ochránil nohy před kontaktem s přístrojovou deskou. Ochrana dětí byla ohodnocena čtyřmi hvězdičkami z pěti.

Při nárazu s testovací figurínou simulující chodce vyšlo najevo, že vůz v tomto ohledu patří k průměru, když některé části jeho nárazníku a kapoty jsou nebezpečné extrémně, jiné jen málo.

Přehled výsledů testů Euro NCAP (počet hvězdiček získaných/max.)
modelHonda CivicKia CarnivalLexus IS
Ochrana chodců4/54/55/5
Ochrana dětí4/53/54/5
Ochrana chodců3/41/42/4

Reklama

Související témata:

Související články

NCAP: Nepodceňujte bezpečnost automobilů

Zkratka NCAP je zaříkávadlem každé automobilky. Když jí použije v souvislosti s bezpečností, jejich vůz prošel crash testem u nezávislého zkušebního ústavu....

Čtyři vozy v nárazových testech

Nezávislý mezinárodní zkušební ústav Euro NCAP provedl další sérii crash testů nových automobilů. Kompletní nárazové zkoušky byly aplikovány na Chevroletu...

Výběr článků

Načítám