Hlavní obsah

Covid v českých automobilkách: Podíl pozitivních testů klesl na půl procenta

Průměrný podíl pozitivně testovaných pracovníků na koronavirus v tuzemských automobilových firmách od začátku povinného testování klesl z jednoho procenta na půl procenta. Každým testovacím cyklem záchyt nakažených antigenními testy klesá zhruba o 0,2 procentního bodu. Firmy ale kritizují, že na následné potvrzení PCR testem čekají v průměru 2,5 dne, ovšem výjimkou není ani pět dní. Oznámilo to v pondělí Sdružení automobilového průmyslu. Údaje poskytlo 55 členských firem zaměstnávajících 80 tisíc lidí.

Foto: Škoda Auto

Restart výroby provázela speciální opatření.

Článek

PCR testy zpravidla infekci potvrdí u 80 až 90 procent záchytů. Potvrzení pomocí PCR však podle respondentů nadále zůstává nejužším místem systému. Pro firmy je potíží také často nejednotný postup praktických lékařů při nařizování karantény či izolace.

„I po třech týdnech je patrné, že průmyslové podniky a zejména firmy automotive nejsou problémem, ale naopak součástí řešení. Na základě minima pozitivních záchytů, které jsou navíc jen dílčí a nikoliv klastrové, se ukazuje, že k nákaze nedochází uvnitř firem,” uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

Škodu dostihl koronavirus. Lidé pracují i dvě směny po sobě, tvrdí odboráři

Ekonomika

Zejména velké firmy nadále využívají především externí poskytovatele zdravotních služeb. Testy jsou tudíž podle Petzla provedeny odborně a výsledky jsou jednoznačné a opakovatelné.

Naopak u firem do 250 testování je rovnoměrně využívána kombinace externích poskytovatelů zdravotních služeb a samotestování na pracovišti. Pouze dvě menší firmy, které navíc mají své zaměstnance dislokovány po celém Česku, využívají veřejná testovací centra.

ON-LINE: V neděli přibylo 1722 nakažených, zemřelých je už přes 26 tisíc

Zahraniční

V případě samotestování téměř dvě třetiny firem využívají testy s cenovkou výrazně vyšší než 100 Kč, dodatečné náklady se pohybují v řádu jednotek milionů korun. Pokud stát plánuje udržet tento systém delší dobu, je pro zachování kvality testování podle automobilek třeba diskutovat o zvýšení příspěvku blíže k reálným cenám. Při rostoucím počtu nabízených produktů na trhu pak firmy volají po seznamu doporučených testů s ověřenou citlivostí.

Především velké podniky pak deklarují svoji připravenost pomoci České republice s rychlým a efektivním očkováním, nejen pokud jde o zaměstnance, ale i jejich rodinné příslušníky a další osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám