Hlavní obsah

Čínská automobilka Nio údajně plánuje skutečně levné elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím bezejmenná značka čínské automobilky Nio údajně chce prodávat elektromobily v ceně v přepočtu od 360 tisíc korun. Pokud by takové auto dorazilo i na evropský trh – což není vyloučeno – kvůli přísnějším regulacím by však mohlo být dražší.

Foto: Nio

Nio ES6 (ilustrační foto)

Článek

Nabídnout skutečně masově dostupný elektromobil – jinými slovy levný – se snaží řada značek. Dosud nejblíž mu je Dacia s modelem Spring, jenže ten je plný kompromisů a stejně stojí přes půl milionu. Nejnověji se dozvídáme o pokusu nabídnout levný elektromobil, za nímž stojí čínská značka Nio.

Se zprávou přišel web Carscoops s odkazem na čínský web 36Krypton, který uvádí, že má informace od „řady lidí obeznámených s touto záležitostí“. Tou má být fakt, že Nio plánuje na trh uvést novou značku, která by nabídla elektromobily v cenovém rozpětí 100–200 tisíc jüanů, tedy zhruba 359–717 tisíc korun.

Test nejlevnějšího elektromobilu Dacia Spring: Příliš velké kompromisy

Testy

Značka zatím nemá jméno, ovšem údajně se o ní hovoří jako o projektu Firefly. Její výzkumné a vývojové týmy mají být zcela oddělené od značky Nio i od další značky zvané ALPS, kterou automobilka také chystá.

Jak může vypadat elektromobil za 360 tisíc s dnešními cenami surovin zejména pro výrobu baterií, můžeme samozřejmě jen spekulovat. Dá se ale odhadnout miniaturní baterie a pomalé nabíjení.

Čínské Nio v září otevře továrnu v Maďarsku. Vyrábět bude stanice na výměnu baterií

AutoMoto

A samozřejmě také to, že pokud vůz přijde do Evropy, kvůli přísnějším bezpečnostním nařízením bude nejspíš dražší. Prodej na našich trzích ale není nereálný vzhledem k tomu, že Nio údajně plánuje postavit továrnu na bateriové stanice v Maďarsku a angažuje se již na skandinávských trzích.

Anketa

Koupili byste si čínský elektromobil, pokud by byl skutečně levný?
Ano, s Čínou nemám problém, hlavně když bude nízká cena
45,7 %
Záleželo by na kvalitě
13,2 %
Ne, radši připlatím za evropskou technologii
11 %
Elektromobil nechci v žádném případě
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1384 čtenářů.

Reklama

Související články

Nio ET5 je tu jako čínský rival Tesly Model 3

Čínský výrobce prémiových elektromobilů Nio odhalil nejnovější přírůstek do své řady, kompaktní luxusní liftback ET5. Připojuje se k většímu ET7 a zaměřuje se...

Výběr článků

Načítám