Hlavní obsah

Byrokracie v Německu je obzvlášť iritující, kritizuje Tesla před otevřením gigatovárny

Americký výrobce elektromobilů Tesla ostře kritizuje zdlouhavé regulační procedury v Německu, kde se letos v létě chystá otevřít svou první evropskou továrnu. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Tesla, v jejímž čele stojí podnikatel Elon Musk, chce v nové továrně zahájit výrobu elektromobilů Model Y do začátku července.

Foto: Profimedia.cz

Stavba gigatovárny Tesly u Berlína

Článek

Cesta ke spuštění produkce je však pomalá a komplikují ji spory ohledně ochrany životního prostředí. Loni v prosinci německý soud automobilce nařídil dočasně zastavit kácení stromů v místě nové továrny. Reagoval tak na tvrzení ochránců přírody, že kácení stromů by mohlo ohrozit hady při jejich zimním spánku.

„Německý systém pro schvalování průmyslových a infrastrukturních projektů a územní plánování je v přímém rozporu s naléhavou potřebou plánovat a realizovat takovéto projekty, které jsou nezbytné k boji proti klimatickým změnám,” citoval Reuters z dopisu, který Tesla adresovala německému soudu.

Podivný volant v nových teslách budou zkoumat úřady

AutoMoto

Automobilka v dopise s datem 7. dubna označuje za „obzvlášť iritující”, že stále neexistuje žádný harmonogram pro konečné schválení jejího závodu, o které požádala už před 16 měsíci.

Tesla chce ve svém závodě v Grünheide, což je několik kilometrů jihovýchodně od Berlína, zpočátku vyrábět 150 000 elektromobilů. Postupně hodlá objem produkce zvýšit až na půl milionu ročně. Předpokládá se, že nový závod vytvoří tisíce pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám