Hlavní obsah

BMW M2 letos v Evropě údajně skončí

BMW už pracuje na nástupci současné M2, ovšem, než se objeví, čeká nás podle německého magazínu doba bez možnosti koupit si tento malý, ale potentní sporťák. Jeho motor totiž nebude upraven pro novou emisní normu.

Foto: BMW

BMW M2 Competition (2018)

Článek

Třebaže je BMW M2 řidičsky velmi zajímavé a kritiky oceňované auto, v Evropě si ho za pár měsíců už nebudeme moci objednat. Alespoň podle informací německého webu BimmerToday, který jako důvod zmiňuje zpřísňující se emisní normy.

M2 gen. F87 je aktuálně v českém konfigurátoru automobilky dostupná jen ve verzích Competition a CS, které obě používají řadový šestiválec S55B30T0 o výkonech 411, resp. 450 koní. Tento motor je na světě už několik let a ostřejší verze M2 jej sdílejí s poslední M3, která se už nějakou dobu neprodává, a M4, která je také na odchodu.

Foto: BMW

Motor S55 pod kapotou BMW M2 Competition

Jen pro M2 nedává ekonomický smysl ho upravovat tak, aby splnil emisní normu Euro 6d-ISC-FCM, která vstoupí v platnost pro všechna nově registrovaná vozidla od ledna 2021. Mimo Evropu nicméně vůz stále bude k mání.

Ovšem, ani pro Evropu není všem božským projížďkám s malým, ale silným sporťákem konec - BMW už pracuje na příští generaci řady 2 kupé, která bude zahrnovat i vrcholovou verzi M2. Ta by pod kapotou měla mít řadový šestiválec S58, který už pracuje v SUV X3 M a X4 M a očekává se, že bude pohánět i budoucí M3 a M4.

Foto: BMW

Výroba motoru S58

Pro úplnost, emisní norma Euro 6d-ISC-FCM stanovuje, jako všechny ostatní normy Euro, emise škodlivin, nikoliv oxidu uhličitého. Zkratky v jejím složitém názvu znamenají „In-Service Conformity” a „Fuel Consumption Monitoring”, tedy „Shoda v provozu” a „Monitorování spotřeby paliva”.

ISC podle německého autoklubu ADAC znamená, že výrobce musí pro měření použít náhodně vybraná vozidla, která jsou již v provozu, aby bylo jisté, že auto neplní pravidla jen na papíře. FCM zase určuje povinné sledování reálné spotřeby při provozu vozidla.

Foto: BMW 4x

BMW X3 M a X4 M

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám