Hlavní obsah

Blata chce letos navýšit o 50 procent výrobu minibiků

Blanenská společnost Blata chce letos navýšit o 50 procent výrobu minibiků, které firmu proslavily. Letos jich vyrobí mezi 500 až 700 kusy. V minulosti se potýkala s levnou čínskou konkurencí. Podle majitele společnosti Pavla Blaty se situace na trhu obrací, lidé mají větší zájem než dříve o kvalitnější zboží.

Foto: Blata

Minibike Blata 2,5

Článek

"Hodně vnímáme, že Čína je už dražší. Obrat je také v myšlení lidí, u nás i v zahraničí nechtějí čínské zboží," uvedl Blata. Jeho firma je podle něj největším evropským výrobcem minibiků. Na tomto sortimentu vyrostla a udělala si jméno.

Čínská konkurence jí ale v minulých letech dělala velké problémy. "Zákazník ale dnes řeší dopravní náklady, nejistotu, jestli mu přijde díl v kvalitě jako minule. Dnes už Čínu nevidím jako ohrožující faktor," uvedl Blata.

Jeho firma připravuje i nové modely pro rozhýbání trhu. Budou určeny nejen pro hobby jezdce, ale i pro závodníky. Blata chce také využít krachu některých firem z oboru v západní Evropě.

Firma získala kontrakt v Anglii

Letos jeho firma vyrobí také asi 150 motocyklů. Loni se v tomto oboru potýkala s dopady krize, vlivem problémů dodavatelů jí chyběly také některé komponenty.  Blata v posledních letech nezveřejňuje hospodářské výsledky firmy. Uvedl pouze, že její tržby byly v minulosti ve stamiliónech, nyní se pohybují v řádu desítek miliónů. "Kromě čínské konkurence nás hodně poškodila dlouhá homologace výrobků. Trvalo to i dva roky," uvedl Blata.

Společnost Blata je známá výrobou motocyklů a minibiků, které dělá od roku 1993. Kromě motorek a výroby motorů se zabývá i přesnou strojírenskou výrobou.

Firma nedávno získala významný kontrakt v Anglii. Bude vyrábět několik tisíc speciálních spalovacích motorů ročně. Díky tomu nabere desítky lidí. Chystá také rozšíření výrobních prostor a nákup nové technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám