Hlavní obsah

BESIP: jak nepřekážet autům s právem přednosti v jízdě

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V provozu se pohybují i automobily s právem přednosti v jízdě. Řidiči ostatních vozidel jim nesmí překážet. BESIP přináší několik základních rad, jak se chovat, když vám za zády houká sanitní, hasičský nebo policejní automobil.

BESIP: modré majákyVideo: BESIP

 
Článek

Předně platí, že řidiči ostatních vozidel musí umožnit plynulý průjezd a nepřekážet automobilům s právem přednosti v jízdě. Jde o automobily vybavené modrým majákem. Jde tedy zejména o vozidla záchranářů, hasičů a policistů (státních či obecních) a rovněž pracovníků vězeňské služby, vojenské policie a podobně, ale klidně i spěchajících vrcholných politiků.

Nepřekážet ale neznamená jen zastavit, řidič musí zastavit na přehledném místě, tedy ne před horizontem nebo před zatáčkou (případně těsně za ní nebo dokonce v ní). Důležité je ukázat směrovkou, aby řidič věděl, že o něm víte a na kterou stranu mu uhýbáte (obvykle vpravo).

Když bliká maják na stojícím vozidle záchranného systému, musí kolem projíždějící řidiči zpomalit, případně i zastavit. Chodci na přechodu samozřejmě před autem s blikajícím modrým majákem přednost nemají.

Pokud jsou na silnici dva jízdní pruhy (dálnice, rychlostní komunikace, městské okruhy), platí, že řidič vozidla v pravém jízdním pruhu zastaví u pravé krajnice a řidič vozidla v levém pruhu u levé krajnice. V případě tří pruhů zastaví řidiči v levém a prostředním pruhu co nejvíce vlevo a řidiči z pravého pruhu vpravo. Cílem je vytvořit mezi sebou jeden průjezdný pruh široký nejméně tři metry.

I řidiči vozidel s právem přednostní jízdy mají své povinnosti. Jejich cílem není agresivní bezohledná jízda, a třebaže houkající auta jezdí a musí jezdit rychle, nesmí ohrozit ostatní účastníky silničního provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám