Hlavní obsah

Automobilky investují 6,7 bilionu korun do elektromobility

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická pohonná ústrojí jsou budoucnost, myslí si automobilky a plánují do nich investovat ohromné peníze. Podle agentury Reuters, která zpravuje z detroitského autosalonu, to má být celkem 300 miliard dolarů, tedy asi 6,7 bilionu korun.

Budoucnost elektromobilů na autosalonu v DetroituVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Investice v bezprecedentní celkové výši jsou reakcí na rostoucí počet omezení, která některé země uvalují na auta s benzinovými a naftovými motory. Za zmínku stojí Čína, která majitelům elektromobilů garantuje různé výhody spojené zejména s registrací nového auta, a také např. Německo, které v posledních měsících rozšiřuje oblasti se zákazem vjezdu starších dieselových aut. [celá zpráva]

Zhruba polovina z 6,7bilionového balíku peněz má být investována směrem k čínskému trhu. „Cokoliv se stane v Číně, je důležité pro celosvětový automobilový trh, protože Čína je největším hráčem,” uvedl na detroitském autosalonu Karl Brauer, automobilový analytik u Auto Trader/Cox Automotive.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nový Nissan Leaf jsme nedávno testovali.

Cílem této investice automobilek je samozřejmě rozšířit své nabídky elektromobilů. Celá částka pochopitelně nebude investována najednou, ale v horizontu pěti až deseti let.  „Pokud se automobilky chtějí udržet dvacet, třicet, čtyřicet, padesát let, jakkoli dlouho, budou potřebovat plán. A elektromobily jsou tím plánem,” říká Brian Marango, šéf marketingu a prodejní strategie elektromobilů u Nissanu.

Koncern Volkswagen, stran emisí proslulý kauzou Dieselgate, má z oné celkové částky stát za téměř třetinou. Její součástí je uvedení rodiny vozů I.D. na trh, které započne už v letošním roce. [celá zpráva]

Anketa

Myslíte si, že je budoucnost v elektromobilech?
Ano a měly by být podporovány státem
50 %
Ano, ale neměly by být podporovány státem
0 %
Nejsem si jist/a
0 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám