Hlavní obsah

Automobilka TVR má pořád naději na návrat. Získala trochu peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka TVR získala 2 miliony liber (60 milionů korun) jako půjčku pro firmy, jejichž činnost přerušila pandemie koronaviru. Startu výroby modelu Griffith musí předcházet rekonstrukce továrny, která má začít již brzy.

Foto: TVR

TVR Griffith

Článek

Návrat britské automobilky TVR na scénu se protahuje už několik let – nejméně od roku 2017, kdy představila model Griffith. Poslední zprávy se objevily před rokem s tím, že firma potřebovala získat přes 700 milionů korun na rozběhnutí výroby.

Podle britského webu Auto Express se k tomuto cíli nedostala, ale aspoň nějaké peníze získala – nejnověji půjčku ve výši 2 milionů liber (60 milionů korun) ze schématu určeného pro firmy, jejichž činnost přerušila pandemie.

Firma spolupracuje se společností Gordona Murraye, konstruktéra legendárního McLarenu F1 a nověji také hypersportu T.50. Přesto vůz potřebuje ještě testování a další vývoj, než bude možné ho začít vyrábět.

Foto: TVR

TVR Griffith

Zpoždění, píše web, nicméně nejde na vrub jen nedostatku financí. Kromě pandemie ho protahuje také fakt, že továrna, kde se má vůz vyrábět, potřebuje rekonstrukci. S tou se má začít ještě tento měsíc.

Pro připomenutí, griffith se představil jako konkurent Astonu Martin V8 Vantage nebo Porsche 911. Je nicméně založený na karbonovém šasi a váží necelou tunu a čtvrt. Pohání ho atmosférický pětilitrový osmiválec s manuální šestistupňovou převodovkou, a protože je uložený až za přední nápravou, podle automobilky má vůz ideální rozložení hmotnosti 50:50.

Automobilka nicméně potvrdila, že šasi je připravené na zástavbu hybridního i čistě elektrického pohonného ústrojí. Je možné, že na takový pohon bude muset brzy přejít, pokud Velká Británie zakáže prodej nehybridních nových aut v roce 2030, jak má v plánu.

Reklama

Související články

TVR ukazuje svoje osmiválcové srdce

Po klinické smrti britské automobilky TVR a po rádoby vzkříšení ruským miliardářem je konečně firma zpátky v britských rukách a vypadá to, že ve správných....

Zrození TVR Griffith v 60 sekundách

TVR je zpátky. Jedna ze slavných značek zažila svůj návrat a ukazuje se, že spousta lidí stále chce auto, které se spoléhá na řidiče, a ne na tisíce...

Výběr článků

Načítám