Hlavní obsah

Audi chce zpříjemnit čas u nabíječky, vybuduje luxusní stanice

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Audi hodlá v Německu vybudovat až šest luxusních dobíjecích stanic pro zákazníky, kteří si od ní pořídili elektromobil. Společnost tím chce otestovat budoucnost tohoto systému, kdy pro zákazníky vybuduje jakési společenské centrum s možností vysokonapěťového dobití auta.

Foto: Audi

Dobíjecí centrum Audi

Článek

Audi o svých záměrech informovalo oficiální cestou, dá se tak očekávat velmi brzká realizace projektu. V druhé polovině tohoto roku začne po celém Německu budovat celkově šest center pro vysokonapěťové dobíjení elektromobilů.

Elektrická budoucnost Bentley začne úzkou spoluprací s Audi

AutoMoto

V tuto chvíli má Audi jednat s potencionálními partnery o tom, kde centra vzniknou, a také proto zatím neznáme jejich přesnou polohu. Podle ilustračních snímků se bude jednat o budovy, které by měly mít ve spodní části parkovací místa s dobíjecími stanicemi a v patře gauče a například jídelnu, kde by mohl majitel přečkat dobu dobíjení.

Foto: Audi

Dobíjecí centrum Audi

Centra by měla být vybavena vysoce výkonnými dobíjecími stanicemi typu HCP, které si budou muset majitelé předem rezervovat. Hovoří se o dobíjecím výkonu 300 kW, který by například Audi E-tron GT dobil z 0 na 80 % kapacity baterie za přibližně 23 minut.

Typologie budovy byla údajně navržena tak, aby se dala jednoduše rozebrat a přemístit na jiné místo. Zkrátka tam, kam bude potřeba. Energie přitom bude ekologická. Audi tvrdí, že bude pocházet z vyřazených lithium-iontových baterií odebraných ze starých elektromobilů.

Audi představuje Q4 e-tron, prémiového příbuzného Škody Enyaq

AutoMoto

„Flexibilní vysoce výkonný nabíjecí park HPC, jako je tento představený, nevyžaduje od místní elektrické sítě mnoho a využívá koncept udržitelné energie. Nabíjecí centrum ztělesňuje naši touhu po éře elektřiny a zdůrazňuje závazek Audi vůči společnosti,“ uvedl člen rady technického vývoje v Audi Oliver Hoffman.

Foto: Audi

Dobíjecí centrum Audi

Nabíjecí centra jsou zatím nejnovějším z velké řady projektů Audi v rámci nástupu éry elektromobilů. Inženýři německé automobilky mimo jiné pracují třeba i na projektu obousměrného dobíjení. Ten spočívá v tom, že by elektromobily nejen přijímaly proud, ale také ho ukládaly nebo dodávaly zpět do sítě.

Reklama

Související články

Audi Q6 e-tron dorazí příští rok

Audi v roce 2022 uvede model Q6 e-tron. Pro britský Autocar to potvrdil šéf značky Markus Duessman. Elektrický crossover bude alternativou k modelu Q5. Využít...

Výběr článků

Načítám