Hlavní obsah

Aston Martin z bondovky Spectre se prodal za 83,7 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve čtvrtek večer se v dražbě aukční síně Christie's v Londýně prodal jeden ze speciálních vozů vyrobených pro Bondovku Spectre. Za Aston Martin DB10 nový majitel utratil 2,4 miliónu liber (83,7 miliónu Kč). Odhadovaná cena byla přitom jeden až jeden a půl miliónu liber (asi 34 až 51 miliónů Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aston Martin z bondovky Spectre se vydražil za téměř 84 miliónů korunVideo: Reuters

 
Článek

Automobilka Aston Martin podle specializovaných webů postavila speciálně pro novou bondovku model DB10. Vzniklo jen deset exemplářů unikátního vozu, které byly výhradně určeny pro filmové účely. Sedm z nich se při natáčení zničilo. Automobilka tvrdila, že zbylá nebudou na prodej, ale nakonec udělala výjimku a jeden vůz dosahující rychlosti přes 300 kilometrů v hodině dala do aukce.

Nový majitel se sice dočká opravdového unikátu, s autem ale nebude moci na silnici a bude ho mít jen jako sběratelský kousek. Jelikož DB10 vzniklo pro potřeby filmařů a nemá potřebná povolení pro jízdu v běžném provozu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

James Bond Aston Martin z posledního filmu Spectre v aukční síni Christie's v Londýně.

Základem automobilu je podvozek modelu V8 Vantage S, jehož rozvor byl ale natažen o 70 milimetrů. S V8 Vantage S sdílí DB10 i pohonný systém - 4,7litrový vidlicový osmiválec kombinovaný se šestistupňovým manuálem.

Britský špion James Bond v knihách britského spisovatele Iana Fleminga jezdíval vozy Bentley, v roce 1964 ale ve filmu Goldfinger přesedl do Aston Martinu DB5. Ten se stal ikonou, a přestože agent 007 později využíval i vozy značek Lotus a BMW, s Astonem je nadále nejvíce spjat.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

James Bond Aston Martin z posledního filmu Spectre v aukční síni Christie's v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám