Hlavní obsah

Aston Martin Speedster v novém zbarvení oslavuje legendu Le Mans

Novinky, Daniel Havlina

Britská automobilka Aston Martin představila novou specifikaci modelu V12 Speedster. Jedná se o speciální model, kterému například chybí čelní sklo. Vůz navíc není obyčejný ani lakem a celkovým zjevem. Odkazovat má totiž na legendární Aston Martin DBR1 ze seriálu závodů Le Mans.

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Speedster

Článek

Otevřený Speedster Aston Martin světu představil už v roce 2020 a nyní ukazuje i speciální retro edici. Jedná se o poctu závodnímu modelu DBR1, který mohou fanoušci Le Mans znát ze závodů z konce 50. let minulého století. Vůz mimo jiné ve slavném závodu triumfoval v roce 1959. Za volant DBR1 mimo jiné sedal i legendární závodník Carol Shelby nebo Roy Salvadori.

Aston Martin Vantage přijíždí v edici F1 jako safety car na silnice

AutoMoto

Nejvíce odkaz slavných dob evokuje zelený lak Aston Martin Racing Green a bílé kruhy, kde by v závodě bylo startovní číslo. Speedster pak dostal jednadvacetipalcová kola v matně černé.

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Speedster

Mimo dvou závodních přileb, které zákazník dostane v momentě, kdy si vůz objedná, se může nový majitel těšit i na hnědou kůži v interiéru či lakovaný karbon.

Aston Martin představuje nový zaváděcí vůz pro F1, Mercedes vytlačí jen napůl

AutoMoto

Pod kapotou auta je 5,2 litrový motor V12 s dvěma turbodmychadly, který autu dává výkon 700 koňských sil a točivý moment 753 Nm. Auto tak z 0 na 100 km/h zrychlí za 3,5 sekundy a maximálně jede až 300 km/h, kdy do všeho zasáhne elektronický omezovač.

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Speedster

Aston Martin vyrobí jen 88 kusů V12 Speedster v této edici, většina z nic už je zadaná. V polovině letošního roku pak bude vozidla dodávat zákazníkům. Cena je neznámá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám