Hlavní obsah

Aston Martin představuje valhallu, placatý hybrid s výkonem 950 koní

Aston Martin odhaluje produkční verzi valhally, hybridního superauta s motorem uprostřed.

Aston Martin představuje valhallu, placatý hybrid s výkonem 950 koníVideo: Aston Martin

 
Článek

Valhala se v portfoliu britské automobilky řadí pod extrémní model Valkyrie. Vůz je sice podobně nesmlouvavě navržen, ale produkce, která odstartuje v roce 2023 nemá být limitována. Poprvé byl tento model k vidění v roce 2019 jako předprodukční koncept. Od té doby doznal spoustu změn uvnitř i zvenčí.

Valhalla připomíná závodní vytrvalostní speciály. Přední část roztahuje známý tvar masky až do krajů nárazníku, vůz má velmi nízkou siluetu a díky pokročilé aerodynamice se obejde bez zadního spoileru. Interiér zatím automobilka neukazuje, má však být civilizovanější než v případě zmiňované valkyrie.

Poslechněte si Aston Martin Valkyrie, na Silverstonu zní jako formule

AutoMoto

Pohonné ústrojí je plug-in hybridní, lze jej tedy externě dobíjet. Přední elektromotor ale sám zvládne jen 15 kilometrů dojezdu. Důležitá je kombinace tří motorů. Jednoho spalovacího a dvou elektrických.

Osmiválec umístěný uprostřed pracuje s osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, má dvě turbodmychadla a čtyřlitrový objem. Pochází od Mercedesu-AMG a nabídne 552 kilowattů, 750 koní. Elektromotory přidají 150 kW, 204 k. Systémové hodnoty ústrojí činí 699 kW, 950 k, a 1000 Nm točivého momentu.

Akcelerace z nuly na 100 km/h zabere jen 2,5 sekundy, maximální rychlost činí 330 km/h. Aston Martin slibuje hmotnost pod 1500 kilogramů. Přední zavěšení typu pushrod je údajně inspirováno formulí 1.

Cena bude začínat okolo 600 000 liber, tedy přibližně 18 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám