Hlavní obsah

Otázky čtenářů: dovoz aut z USA, dítě v roadsteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jelikož na naši adresu přichází čím dál víc dotazů i mimo pole působnosti autobazaru, několik z nich nyní zodpovíme. Zajímavý dotaz se týkal možnosti dovozu automobilů z USA či problematiky usazení dítěte v roadsteru. Odpovědi jsou trochu delší, takže přinášíme zatím jen tuto krátkou sérii.

Článek

Jsem novým vlastníkem vozu Honda S2000, která je dvoumístným roadsterem, v technickém průkazu a schválení do provozu je uvedeno číslo míst k sezení 2. V knize pro obsluhu k vozu od výrobce je popsáno, jak převážet děti na sedadle spolujezdce vedle řidiče, samozřejmě v odpovídající sedačce pro různé věkové skupiny dětí.

Dotaz tedy zní, zda mohu dle našich předpisů o provozu na pozemních komunikacích převážet svoji dceru, které jsou 3 roky (nebo svého syna, kterému je 1,5 roku, samozřejmě jen jednoho) na místě spolujezdce v odpovídající sedačce pro malé děti, aniž bych tím porušoval předpisy, nebo očekával pokutu od příslušníků policie. Jaký paragraf toto opravdu umožňuje, nebo právě zakazuje?

§6 č. zák. č. 361/2000 Sb. k 3. červenci 2006
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě 1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům, 2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy,
d) umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky,
e) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost převyšuje 36 kg nebo tělesná výška převyšuje 150 cm, pouze je-li dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem.

Shrneme-li tedy tato právní ujednání, pak můžete převážet ve své hondě dítě (do 150 cm a 36 kg), pokud je umístěno ve schválené dětské autosedačce. Pokud je umístěno čelem proti směru jízdy, musí být airbag u spolujezdce vypnutý.

Mám dotaz ohledně přihlášení (a technické) aut ze zámořského dovozu (starší X let, dovezené oficiálním importérem). Podle aktuálních zákonů nelze takovéto auto "legálně" vpustit na silnice v ČR. Existuje vůbec nějaká šance dostat "povolení"?

Dovoz automobilů z USA není zakázaný a jde tyto vozy normálně přijhlašovat v ČR, pokud splňují všechny technické požadavky kladené na automobil provozovaný v ČR. Největší překážkou bývají jejich emise (velkoobjemové motory se jimi dříve příliš nezabývaly), osvětlení vozu (v USA jsou například žlutá obrysová světla, což v u nás nesmí být) a byrokratické překážky. Ovšem ty jdou překonat a automobil lze přihlásit. Pokud byste chtěl automobil poměrně starší (např. Ford Mustang ´69), je možná jednodušší jej přihlásit jako veterána.

Více o přihlašování automobilů z USA se dozvíte přímo na stránkách ÚSMD Dekra, která má na starosti schvalování vozidel do silničního provozu.

Pokud máte nějakou otázku, stačí jí napsat na mail autobazar@novinky.cz. Odpovědi se budeme snažit uveřejnit v co nejkratší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám