Hlavní obsah

Volvo S40 D5: rudý (ne)sedan

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsme si objednávali na test vůz Volvo S40 D5, čekali jsme velmi elegantní sedan, který bude mít námi hodně oblíbený vznětový pětiválec. Když jsme si jej přišli vyzvednout, srdce se zastavilo. Taková nádhera...

Článek

Na Volvu S40 se designéři vyřádili a právě vzhled je to hlavní, co tenhle vůz prodává. Taková dávka elegance zabalená do švédské preciznosti opravdu vezme za srdce a každému je jasné, že ve Švédsku se rodí opravdu velké množství umělců.

Klasický sedan

Karoserie představuje typický tříprostorový sedan. Vyvážené proporce jsou zde ale trochu potaženy směrem k vozovce, protože náš testovaný vůz disponoval sportovními doplňky, jako je nový límec na předním a zadním nárazníku, nižší prahy a nová kola. Vozu nelze vytknout ani jedinou chybu na linii. Dokonce i kritizovaný průhyb zadního blatníku přecházející až do zadních světel zde není tak výrazný a s vozem dobře koresponduje.

Netradiční kupé

Přední sedadla nabízejí celkem dobrý komfort. Prostoru je pro hlavu a nohy celkem dost. Vynikající je vzhled přístrojové desky - severská čistota tvarů je navíc doplněna středovou konzolí, která je extrémně tenká. Za ní se skrývá ještě malý odkládací prostor na brýle. Jinak je však po interiéru odkládacích ploch žalostně málo. Když už jsou, jejich velikost je minimální.

Na zadní sedadla se nikdy žádný urostlý seveřan nevejde. Ani středoevropský průměrný chlap vzadu moc pohodlně neposedí. Málo místa nad hlavou (střecha klesá příliš brzy), na kolena (může za to rozvor 2640 mm) i na ramena dělají z vozu spíš čtyřdveřové kupé. Automobil se hodí opravdu spíš jen pro dva lidi, kteří občas vezou náhodného spolucestujícícho.

Také zavazadelník připomíná spíš kupé. Jeho práh je strašně vysoko a především mělkost (pouhých 37 cm!) nedává šanci naložit cokoliv většího, než je sportovní taška.

Turbodieselové letadlo

Nikdo nám nevymluví, že řadový pětiválec o objemu 2,4 l a výkonu 132 kW je tou nejlepší variantou v řadě motorů "Made in Volvo". Jeho charakteristiky nás nadchly už v řadě S60, poradily si i v XC90 a co teprve musí dělat s S40. Točivý moment 350 N.m při 3250 ot./min táhne vůz s pohotovostní hmotností 1440 kg se silou vrtule legendárního letadla Hawker Hurricane Mk II. A ten zvuk, přátelé. Technici si trochu pohráli s výfukem a je to paráda. V nízkých otáčkách je od zádi slyšet jen lehké "harlejové" bublání, po prudkém sešlápnutí plynu žařve a kolem dvou tisíc otáček zarazí těla do sedadel.

Jeho krásný zvuk jsme však vychutnávali snad až příliš. Kombinovaná spotřeba je totiž podle výrobce 7,0 l na 100 km. My ale díky jízdě po městě, dálnici a opravdu plném využívání ušních bubínků dosáhli hodnotu o dost jinou. Našich 9,6 l je už na turbodiesel opravdu hodně.

Trochu drahá přítelkyně

Tak jako vás bude dost stát přítelkyně - modelka, tak si budete muset připlatit za tenhle automobil. Krása vždycky něco stojí a u Volva to platí dvojnásob. Tohle auto totiž není krásné jen po exteriéru, ale i technicky je na špici. A to je pro peněženku vražedná kombinace. Cena testovaného vozu 1 226 900 Kč nezachrání ani 898 000 Kč, což je základní cena motorizace, ba ani ta základní S40 s motorem 1.6. Tam bez tisícovky vytáhnete z účtu 600 000 Kč.

Technické údaje
Volvo S40 D5
Motor
Zdvihový objem2400 ccm
Max. výkon132 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment350 N.m při 3250 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město9,7
Mimo město5,5
Kombinace7,0
Výkony
Max. rychlost220 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod8,5 s
Převodovka
pětistupňová automatická
Rozměry a objemy
Délka4468 mm
Šířka1770 mm
Výška1452 mm
Rozvor2640 mm
Objem zavazadelníku325 l
Provozní hmotnost1522 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky5/5
Ochrana dětí4/5
Ochrana chodců2/4
Ceny
Základní cena vozu599 00 Kč
Základní cena motorizace898 000 Kč
Cena testovaného vozu1 226 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Renaultu Mégane 1.6: Haute Couture

Francouzi si potrpí na eleganci. To je stará známá věc - pořádný oblek k francouzskému gentlemanovi patří stejně neodmyslitelně jako dobré mravy či sklenička...

Test Fiatu Grande Punto 1.2: Dospělák

Fiat s uvedením modelu Grande Punto rychle vyplul z červených čísel a prodejní úspěchy tohoto již téměř dospělého vozu všechny představitele těší. Proto...

Test Mercedesu-Benz E280 CDI 4Matic: 4 x luxus

Sedany třídy E jsou oceňovány pro svůj komfortní a přitom jistý podvozek, výkonné motory a luxusní vzhled i výbavu. Jenže někomu nestačí mít automobil...

Výběr článků

Načítám