Hlavní obsah

Na části rakouské dálnice se opět pojede 160 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Na části Tauernské dálnice A 10 v rakouských Korutanech bude od pondělí možné jet mezi Spittalem nad Drávou a Paternionem rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Zvýšení rychlostního limitu bude platit dva měsíce, pak se vyhodnotí výsledky. První zkouška z května a června dopadla podle úterního prohlášení ministra dopravy Huberta Gorbacha dobře.

Článek

Gorbach, jenž ve funkci končí, protože se už dojednává nová vláda [celá zpráva], uvedl, že řidiči maximální rychlost nepřekračovali, chovali se velmi ukázněně a zaznamenány nebyly ani neúměrně zvýšené hodnoty produkce emisí. Analýza videozařízení potvrdila, že vyšší povolená rychlost nevedla ani k nárůstu konfliktních situací na vozovce. Maximum 160 kilometrů za hodinu využilo jen 15 procent řidičů. Proti testu tehdy protestovali aktivisté Greenpeace, kteří dálnici načas zablokovali. [celá zpráva]

Provoz na zkušebním 12 kilometrů dlouhém úseku by měl být opět řízen z centrály správy dálnic ve Vídni a povolení "tempa 160" oznamováno elektronickou návěstní tabulí nad komunikací. Zvýšení rychlosti je možné pouze za předpokladu "výjimečně příznivých klimatických i dopravních podmínek". Opatření má přispět k uvolnění provozu a v případě, že se osvědčí, by mohlo být rozšířeno na další úseky rakouských dálnic.

Proti dalšímu testu se už ohradila řada kritiků, především z řad sociálních demokratů, kteří volby vyhráli, ale i z strany lidovců a dokonce i Zelených. Oponenti argumentují vyšší spotřebou pohonných hmot, zvýšenou hlučností až po možnost nárůstu dopravních nehod.

Reklama

Související témata:

Související články

Greenpeace zablokovalo rakouskou dálnici

Na 30 aktivistů hnutí Greenpeace v úterý zablokovalo u Paternionu část Tauernské dálnice A10 na jihu Rakouska, kde bylo od úterý možné jezdit maximální...

Výběr článků

Načítám