Hlavní obsah

Automobilové speciality: Concept Climax

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět je tu jeden z konceptů, které jsou zatím jen v počítači, ale v budoucnu se s nimi plánuje do malosériové výroby. Tentokrát jde o sportovní automobil Climax, který pochází z Velké Británie. Jeho vzorem je slavný závodní vůz Cooper Climax F1.

Článek

Tento sporťák má několik zajímavostí. Tou největší je asi jeho vzhled. Ultralehká karoserie z karbonu je naprosto hladká. Nic neruší proudění vzduchu. Pokud jede řidič sám, může zakrýt místo spolujezdce umělohmotným krytem a sklopit čelní sklo. Před sebou si může to svoje stavět do ideální polohy, která mu vyhovuje.  Zpětná zrcátka se vyklápí z karoserie a je možnost je nechat zavřené i během jízdy (například na okruhu). Nastavitelná aerodynamika není ale jen v čelním skle či zrcátkách. Dá se nastavovat zadní křidélko či difuzor.

Další nespornou výhodou je nízká hmotnost neodpružených hmot. Na konstrukci podvozku se velkým podílem účastní karbon a speciální lehké materiály. Například i kola jsou vyrobena z uhlíkových vláken (tuto novinku jsme nedávno představovali jako tuning pro vozy Porsche [celá zpráva]). I díky lehkému podvozku váží vůz pouhých 546 kg.

Motor (zatím konstruktér nezveřejnil uspořádání, počet válců a zdvihový objem válců) by měl spalovat ethanol. Ten je ekologický a dobře výhřevný. Maximální výkon 200 kW a točivý moment 347 N.m při 3600 ot./min. Maximální rychlost vozu by měla být 257 km/h a na stovku snad zrychlí za 3,4 s.

Reklama

Související články

Automobilové speciality: Terra Wind

Cool Amphibious Manufacturers International LLC (C.A.M.I.) je americká firma, která se zaměřila na výrobu obojživelných automobilů. První myšlenka na postavení...

Automobilové speciality: Commuter Tango T600

Firma Commuter nedělá nic jiného, než elektromobily. Její první pokusy upadly v zapomnění, ale poslední snaha o zviditelnění se ukázala jako trefa do černého....

Automobilové speciality: DGF Ferrari Aurea

Design automobilů Ferrari má několik specifik, se kterými se jen těžko vypořádávají i ti největší mistři. Od takového vozu se totiž očekává rychlost, dynamika,...

Výběr článků

Načítám