Hlavní obsah

Automobilové speciality: Terra Wind

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cool Amphibious Manufacturers International LLC (C.A.M.I.) je americká firma, která se zaměřila na výrobu obojživelných automobilů. První myšlenka na postavení Terra Windu vznikla u malého obojživelníku Hydra-Terra, který se prodává po celé planetě především jako neocenitelný pomocník u výletních společností - jedná se totiž o kombinaci autobusu a lodi. Terra Wind je však jiného druhu - tohle je exkluzivní obytný vůz, který dokáže i plout po vodě.

Článek

Terra Wind nabízí svým majitelům opravdu nevšední zážitek. V exkluzivním interiéru najde posádka výbavu jak z nejluxusnějšího hotelu - 42" plasma televizi, DVD přehrávač, audiosystém o výkonu 600 W, satelit, mikrovlnku, myčku na nádobí, velkou lednici s mrazákem a třeba i satelitní navigaci.

Jenže to není všechno - z techniky, která není vidět, je instalován kupříkladu samostatný hasicí systém, exkluzivní několikastupňová klimatizace, podlahové vytápěn i osvětlení. Jenže tahle technika není to hlavní, co dělá z vozu exota. Především je to jeho schopnost pracovat v obojživelném provozu. Hlavní je samozřejmě klasická silnice. Na vzduchovém podvozku je postavena celohliníková karoserie, kterou pohání přeplňovaný turbodiesel Caterpillar s výkonem 242 kW při 2000 ot./min. Přes šestistupňovou  automatickou převodovku se výkon přenáší na zadní kola. Maximální rychlost tohoto kolosu o délce 12 metrů a váze 14 tun je až 128 km/h.

Když se však řidič rozhodne opustit silnice, může se podívat třeba k vodě. Přesněji řečeno na vodu. Zde se po nafouknutí bočních plováků dokáže Terra Wind plovat rychlostí až sedmi uzlů (cca 13 km/h). Posádka se nemusí bát, že by šla ke dnu. Pokud by čidla ve voze objevily průsak vody, dají včas varování a v případě nutnosti je připraven u zadní koupací plošiny i nouzový samonafukovací člun. Takže kdo by chtěl být v Česku opravdu unikátní, ať si připraví v základu 850 000 dolarů (téměř 19 miliónů korun) a jeden exemplář může být jeho. Samozřejmě, že cena může vyšplhat i výš - třeba až na 1,2 mil. dolarů (cca 22,5 miliónů korun) podle výbavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám