Hlavní obsah

Dálnice do Vídně bude za poplatek

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakouská strana se rozhodla, že stavbu dálnice z Vídně na české hranice nebude financovat jen ze své kapsy. Pomůže jí k tomu i soukromý sektor, který pak nadále bude vybírat na dálnici mýto nejen u nákladních, ale i u osobních vozů. Na Evropském dopravním kongresu to řekl sekretář rakouského ministra dopravy.

Článek

Dálnice A5 bude postavena do roku 2012. Měla by spojit Vídeň a české hranice a na našem území pokračovat dál do Prahy jako rychlostní komunikace R52. Česká strana však zatím neví kudy dálnice pojede, takže Rakušané zatím postaví svůj díl jen do Mistelbachu a vyčkají, kam se Česko rozhodne svou část vést.

Investice do dálnice na rakouské straně však budou financovány systémem PPP (Public Private Partnership - Partnerství veřejného a soukromého sektoru). To znamená, že se stavbou pomůže soukromý subjekt, který bude mít následně dálnici v nájmu a bude vybírat poplatky.

Výstavba dálnice v délce 58 km bude stát zhruba 600 mil. eur, což by měly pokrýt peníze od státu, evropských fondů a ze soukromé společnosti, jenž zatím nebyla vybrána. Mýto bude použito jak na splacení půjčky od vnějšího investora, tak k dalším opravám dálnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Na dálnici D1 fungují první informační tabule

Řidiči mohou od úterý na dálnici D1 využít údaje, které jim poskytnou první čtyři nainstalované informační tabule. Dosud tabule fungovaly jen zkušebně. Dozvědí...

Výběr článků

Načítám