Hlavní obsah

Rolls-Royce slaví sto let

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GOODWOOD

Je to přesně sto let, co silnice brázdí luxusní značka Rolls-Royce. Automobily se za tu dobu staly synonymem exkluzivity a komfortu. Všem, kteří vidí na silnici stříbrné průčelí antického chrámu a na něm sošku se vybaví vozy, v nichž jezdil John Lennon, Lenin či Leonid Brežněv.

Článek

V roce 1904 se vydali společnou pracovní cestou Henry Royce a Charles Rolls. O dva roky později vznikla automobilka v jehož jménu byly obě jména zakladatelů. V tomtéž roce vyrazil na silnice model Silver Ghost. Byl určen pro nejbohatší klientele a za celou dlouhou éru se od tohoto trendu firma neoddálila. Snad jen výrobu leteckých motorů od roku 1914 by někdo mohl považovat za zpronevěření svému osudu. I zde se však Rolls-Royce dostal až na vrchol - dodával motory i pro nadzvukový letoun Concorde.

Luxusní vozy se značkou Rolls-Royce si získaly srdce svých zákazníků díky vysokému luxusu, dále obřími, výkonnými a téměř bezúdržbovými motory a také tím, že se nikdy nesnažily přizpůsobovat módním trendům.

Jediná velká událost nepotěšila majitele. Tou byla velká finanční krize, jíž musel zažehnat koncern Volkswagen. I přesto, že se jedná o "lidovou" značku, britského luxusního giganta koupil. Finanční situace koncernu VW a další tlaky na představitele firem Rolls-Royce a Bentley však znamenala to, že Volkswagen získal právo vyrábět vozy značky Bentley (ve společnosti RR od roku 1931) a právo užívat značku Rolls-Royce předala dalšímu německému výrobci - BMW.

Nyní řádí na silnicích jediný fantóm

V současné době se vyrábí jediný model Rolls-Royce Phantom. Jeho vzhled je velmi netradiční. Od počátku je vozu přičítán příliš odvážný vzhled, který se neslučuje s historií značky. Přesto se jeho prodeje vyšvihly do závratných výšek. Může za to i netradičně agresivní marketing - každý úspěch je prezentován v médiích.

Tak kupříkladu dodávka deseti phantomů do flotily nejluxusnějšího hotelu světa Burj Al Arab v Dubaji proběhla novinami celého světa. I proto mohla továrna nedávno oslavit dvoutisící vyrobený vůz tohoto modelu. Cena jednoho vozu se pohybuje kolem devíti miliónů korun, ale doplňková výbava, jenž je vyloženě na individuálním přání zákazníka, může vyhnat sumu na šeku i na dvojnásobek. Existují však i úpravci (např. firma Hooper), umožňující splnit si i ty nejnáročnější přání při úpravách limuzín. Kdo si chce tedy nechat pozlatit karoserii a rozvor prodloužit na deset metrů, jistě najde velmi rychle vhodnou firmu.

Historie Rolls-Royce
4. 5. 1904Dohoda mezi Henry Roycem a Charlesem Roycem o spolupráci
10. 3. 1906Vzniká automobilka Rolls-Royce a poprvé odhalen vůz Silver Ghost
1910Charles Rolls umírá při nehodě během leteckého neštěstí
1914První letadlový motor RR Eagle použit v první světové válce
1929Představen model řady Phantom
1931Připojení značky Bentley
1940RR se stal největším dodavatelem motorů pro britské válečné letectvo
1971Finanční krize způsobila rozdělení firmy na automobilovou a leteckou divizi
1990Užívání značky prodáno BMW
1998Odloučení značky Bentley a prodej koncernu Volkswagen

Reklama

Související témata:

Související články

Titův Rolls-Royce jde od aukce

Bělehradské ministerstvo obrany plánuje, že na aukci, jejíž termín byl stanoven na 27. února, prodá limuzíny, které používal komunistický vládce Jugoslávie...

Primát Rolls-Royce

Respektovaný král mezi superluxusními automobily - nový Rolls-Royce Phantom - bude standardně vybaven pneumatikami Michelin PAX. Prestižní limuzína...

Rolls-Royce ke stému výročí

Asi nejtradičnější automobilka na světě se ku příležitosti svého stého výročí opravdu vyšvihla a dala si dárek v podobě koncepčního kabrioletu Rolls-Royce...

Výběr článků

Načítám