Hlavní obsah

Živořící značka v Evropě prodává víc aut než Alfa Romeo

Značka Lancia je od roku 2014 pro celý svět mrtvá, existuje pouze v Itálii s jediným, navíc starým modelem. Přesto se jí letos daří v EU prodávat víc aut než Alfě Romeo, která má modelů pět, účastní se autosalonů a píše se o ní.

Foto: Lancia 2x

Lancia Ypsilon je jediný aktuálně prodávaný model značky, navíc v jediné evropské zemi.

Článek

Značce Alfa Romeo se dostává obrovské pozornosti v médiích, protože nabízí velmi lákavá auta pro řidičské nadšence i lidi, kteří prostě chtějí něco jiného než německou konfekci. Koncern FCA do Alfy investuje masivně i co se autosalonů týče - letos ve švýcarské Ženevě byl odhalen velmi zajímavý koncept Tonale.

Přesto Alfa v Evropské unii prodává méně aut než značka, kterou se koncern FCA rozhodl přestat udržovat na životě už před několika lety - Lancia. Za první půlrok letoška si zákazníky našlo 34 700 lancií, ale všech Alf Romeo dohromady se prodalo jen 27 702.

Je nutno dodat, že Alfa Romeo podle Evropské asociace výrobců automobilů zaznamenala letos oproti loňskému roku 41,6% pokles prodejů, ale Lancia od roku 2014 prodává jediný model Ypsilon a působí na jediném, domácím, italském trhu. A i tak oproti loňskému roku její prodeje narostly o víc než čtvrtinu.

Foto: Lancia

Když se řekne Lancia, fanouškům rallye se vybaví řada aut, ale hlavně legendární Stratos ze 70. let. Už dávno však značka na svou soutěžní historii zapomněla.

Když se objevily zprávy o konci značky, hovořilo se o doprodeji ypsilonu, ale stále si ho v Itálii můžete objednat nový, po víc než pěti letech od onoho rozhodnutí. V současnosti mu přitom je osm let; stojí na základě Fiatu Panda, který je ve své současné, třetí generaci stejně starý.

Foto: Fiat 2x

Fiat Panda Waze

Rozhodnutí ukončit život Lancie bylo mnohými kritizováno, ale mateřská automobilka Fiat podepsala Lancii rozsudek smrti už před mnoha lety, kdy se rozhodla začít se věnovat luxusním autům a zapomenout na své dědictví z rallye.

Anketa

Považujete rozhodnutí FCA ukončit život Lancie za chybné?
Ano
90,2 %
Nedokážu říci
2 %
Ne
7,8 %
Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám