Hlavní obsah

Podíl elektromobilů na trhu s novými auty v Norsku dosáhl už téměř poloviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku v první polovině letošního roku byla poháněna elektrickým motorem. Loni ve stejnou dobu tu byl podíl elektrovozů na prodeji nových aut čtvrtinový. Vyplývá to z údajů zveřejněných norským silničním svazem.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Pokud bychom současné legislativní šílenství kolem elektromobilů vztáhli na Norsko, mohlo by se zdát, že už je „vyhráno”. Právě Norsko, které je největším těžařem ropy a plynu v západní Evropě, je paradoxně světovou jedničkou v prodeji elektrických vozů na hlavu.

A trend se stupňuje. Elektrifikovaná auta se zde v pololetí na celkovém prodeji podílela 48,4 procenta. Za celý loňský rok podíl těchto aut na celkovém prodeji činil 31,2 procenta. Nejprodávanějším modelem byla Tesla Model 3. Už tu ale byly měsíce jako březen letošního roku, kdy podíl elektromobilů přesáhl polovinu koláče.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQC 400 4Matic

Norsko usiluje o ukončení prodeje vozů s naftovým a benzinovým motorem do poloviny příštího desetiletí. Země výrazně podporuje prodej elektrických aut a nabízí jejich majitelům různé výhody, například slevy z mýta. Naopak vozy s pouze spalovacím motorem jsou zatížené vysokými daněmi.

V Norsku roste prodej automobilkám, které nabízejí plně elektrické vozy, jako jsou Tesla, Nissan, Hyundai a BMW. Naopak značkám Ford a Mercedes-Benz, které nemají v nabídce plně elektrické vozy nebo je teprve uvádějí na trh, prodej klesl. Americká Tesla jen v červnu prodala v Norsku 3760 vozů. Na celkovém prodeji aut v červnu měla podíl 24,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám