Hlavní obsah

V roce 2050 nemají mít Irové možnost koupit si auto se spalovacím motorem

Novinky, fra

I když kvůli polskému a českému premiérovi nebyla přijata celoevropská cesta směřující k uhlíkové neutralitě v roce 2050, jsou země, které to prostě vyhlásily samy. Mezi nimi je nově Irsko, které chce k tomuto datu prodávat pouze elektromobily.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Rychlonabíječka elektromobilů (Ilustrační foto)

Článek

Irsko je zelená země, která je však v současnosti silně závislá na fosilních palivech. Její energetický mix má z těchto neekologických paliv neuvěřitelnou 85% většinu. To se má však změnit. Irská vláda přijala dokument, ve kterém se zavazuje být v roce 2050 emisně neutrální.

Součástí jsou samozřejmě věci, jako je zvýšení procent zelené energie až na 70 %, což se v Irsku dá udělat větrnými elektrárnami, protože zrovna tato země je větrem pověstná. Stejně tak se nebudou používat nerecyklovatelné plasty apod.

Hlavní je ale to, že by se měl zvyšovat počet elektromobilů v dopravě. Postupně by jich mělo být až 950 000 a v roce 2050 už by nemělo být možné si koupit auto se spalovacím motorem.

Jistě se ptáte, jak to chce Irsko dělat s dobíjecími stanicemi. V dokumentu se vláda zavázala, že bude sama stavět a také podporovat výstavbu dobíjecích stanic. Do povolení pro novostavby se dostane klauzule, že každá nová budova s více jak deseti parkovacími místy musí mít vlastní nabíječku.

Irsko tak následuje jiné evropské státy, které se postupně zavazují k ekologickým milníkům, jako je třeba konec prodeje aut se spalovacím motorem v roce 2030 (Švédsko, Holandsko, Dánsko) či 2040 (Španělsko, Francie, Velká Británie).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám