Hlavní obsah

Kouřová clona a neprůstřelný štít? Aston Martin vyrábí novodobé DB5 Jamese Bonda

Novinky, fra

Jen 25 lidí na světě se bude moct skutečně cítit jako James Bond ve filmu Goldfinger. Automobilka Aston Martin staví právě tolik replik slavných DB5 i se všemi vymoženostmi pana Q.

Aston Martin začal vyrábět přesné repliky vozu DB5 z filmů s Jamesem Bondem.Video: Aston Martin

 
Článek

Už to, že Aston Martin znova vyrábí ikonu automobilové historie DB5, je úžasné. A teď ještě k tomu přídavek v podobě funkčních hraček Jamese Bonda. Aston Martin je první značkou, která začala se stavbou starých klasických modelů, a stejně tak to začíná dělat i Jaguar.

Jenže Aston Martin se netají tím, že nechce prostě jen tak kopírovat to staré a slavné, protože by přitom devalvoval klasiku. Těch 25 kusů, které postaví, tak má mít prostě jiný náboj. Je to vůně filmových cívek, pohoda kinosálů a nadšení z klasického filmu.

Foto: Aston Martin (3x)

Bude to téměř přesná replika

A nejen to. Auto se začalo vyrábět v továrně Newport Pagnell v hrabství Buckinghamshire. To je místo, kde se vyráběly v letech 1963–1965 i originální kousky.

První prototyp, který vidíte na videu, je vlastně takovým testovacím kusem, na kterém se připravují všechny ty vychytávky. Automobilka na nich spolupracuje s Chrisem Corbouldem, což je mistr filmových speciálních efektů, jenž dokáže sestrojit pro filmaře prakticky cokoliv. A tak vyvíjí výklopná světla s postřikem silice olejem (samozřejmě že zde nahrazené vodou), tvorbu kouřové clony, třístrannou otočnou registrační značku, zadní neprůstřelný štít a podobně.

Foto: Aston Martin

I zbraně budou. Samozřejmě jen napodobeniny.

Vozy jsou sice stavěny podle originálu, ale kvůli spolehlivosti prý byly upraveny některé části. Cena vozu není vůbec nízká. Činí v přepočtu asi 8,1 milionů korun. To ovšem za exkluzivitu DB5 a 007 stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám