Hlavní obsah

Autoklub vystavuje historická bugatti, vzdává poctu české závodnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečným fanouškům značky Bugatti musí být jméno Elišky Junkové dobře známé - závodila na Type 35, mimo jiné. Autoklub ČR jí odhalil bustu a uspořádal malou výstavku historických bugatti.

Foto: Autoklub ČR 3x

Bugatti Type 35

Článek

Značka Bugatti je pro mnoho automobilových fanoušků spojená především s veyronem, někdejším nejrychlejším autem světa. Svého věhlasu ale tato automobilka dosáhla mnohem, mnohem dřív – v meziválečném období.

První auto Ettoreho Bugattiho vzniklo v roce 1908, ještě dříve než samotná automobilka. Ta byla formálně založena v roce 1909. Počítáte správně, Bugatti letos slaví 110 let a připomíná to mimo jiné putovní výstavou, která má v Česku dvě zastávky.

Foto: Autoklub ČR

Přední masku ve tvaru podkovy, jako na tomto Type 35, si Bugatti zachovávají dodnes.

Jistou připomínkou může být také výstava aut značky Bugatti v přízemí klubového domu Autoklubu ČR v Opletalově ulici v Praze. Ovšem, zde se primárně oslavuje něco jiného – 90 let klubového domu a Eliška Junková.

Právě tato česká závodnice je s Bugatti nerozlučně spjata a modrý Type 35 na těchto fotkách je stejným modelem, na kterém Junková startovala do závodu Targa Florio v roce 1928. V závodě chvíli vedla, ale kvůli technickým problémům dojela pátá. Porazila tehdy i giganty své doby, jako byli Tazio Nuvolari, René Dreyfus, Ernesto Maserati nebo Luigi Fagioli.

Foto: Autoklub ČR

Bustu Elišky Junkové odhalují zleva její autorka Kateřina Strach Tichá, Vladimír Junek a prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Její konkrétní vůz byl Type 35B, finální verze tohoto modelu, představená v roce 1927. Motor pod kapotou měl objem 2,3 litru a byl přeplňovaný kompresorem, takže dával 139 koní. Stejné auto i zvítězilo – řídil ho Albert Divo. Pokud vám je tohle jméno povědomé, má to svůj důvod – vloni odhalené výroční Bugatti Divo je pojmenované právě po něm.

Modrou krásku z fotografií bude možné vidět nejen staticky, ale i v akci – na závodě Zbraslav–Jíloviště, který je v plánu na víkend 7.–8. září 2019 jako součást seriálu Grand Prix historických vozidel.

Foto: Profimedia.cz

Bugatti Type 37 (na ilustrační fotografii) je možné ještě pár dnů vidět v pražské Opletalově ulici.

Zmíněná výstava v domě Autoklubu ČR trvá do 12. dubna a jsou tam k vidění dvě Bugatti Type 37. Tento model je v podstatě jinou verzí Typu 35 – má stejné šasi i karoserii, ale čtyřválcový, nikoliv osmiválcový motor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám