Hlavní obsah

Seat vyvíjí levné elektromobily pro koncern, výroba bude v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levné elektromobily koncernu VW, jejichž vývoj povede Seat, mají stát nanejvýš okolo půl milionu korun a na cesty mají vyjet v roce 2023. Očekávejme snahu o šetření a dojezd bude použitelný spíš do města. Zatím jediným oznámeným produkčním místem vozů na zkrácené platformě MEB jsou české Kvasiny.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Produkční verze konceptu Seat el-Born (na snímku) se máme dočkat v roce 2020.

Článek

Automobilka Seat, člen koncernu Volkswagen vedle Škody či Porsche, povede vývoj levných elektromobilů pro celý koncern. Cena vozů má být do 20 tisíc eur, tedy cca 516 tisíc korun, uvádí web Automotive News s odkazem na Herberta Diesse, generálního ředitele koncernu.

Vozy budou stát na zkrácené verzi platformy MEB, určené konkrétně pro elektromobily, a mají mít délku okolo čtyř metrů. První má být na trhu snad v roce 2023, další budou brzy následovat a všechny dle Diessových slov přispějí k „ještě více cenově dostupné elektromobilitě“.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Seat el-Born na VW Group Night v předvečer ženevského autosalonu 2019

Nízkých cen ovšem nebude dosaženo jen nedávno ohlášeným a značně kontroverzním dotováním elektroaut z prodejů konvenčních vozidel. Pro nízkou cenu má být klíčové nalezení míst, kde se dá ušetřit.

To všechno, spolu s faktem, že vozy mají sloužit především městské jízdě, ukazuje na omezený dojezd na nabití ve srovnání s většími modely z rodiny I.D. Do té patří i v Ženevě představený a zde na fotkách vyobrazený koncept Seat el-Born. Ten má mít dojezd na jedno nabití až 420 kilometrů.

Počítá se s výrobou v Kvasinách

Zatím není jisté, kde všude se tyto levné elektromobily na nové modulární platformě budou vyrábět. Hovoří se zatím jen o závodě Škodovky v Kvasinách, která už nyní vyrábí pro Seat model Ateca, sourozence Škody Karoq.

Foto: LL, Novinky

Seat Ateca (na snímku) se vyrábí v českých Kvasinách.

Co se už ví, je, že nebudou prvními elektromobily Seatu. Do roku 2021 chce automobilka pustit na trh dva elektromobily a čtyři plug-in hybridy. Bude k nim patřit elektro-verze Seatu Mii a produkční varianta konceptu el-Born. Oba tyto vozy přijdou v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám