Hlavní obsah

Nová Volva zastaví, když bude řidič nepozorný či unavený

Novinky, fra

Systémy sledování únavy řidiče jsou už dnes celkem běžnou věcí. Jenže Volvo půjde v tomto ještě dál. Množství kamer bude sledovat řidiče a zastaví, když vyhodnotí, že je unavený, nedává dostatečně pozornost nebo je opilý.

Foto: Volvo

Systém kamer(na obrázku jsou ve sloupcích a v přístrojové desce) sleduje všechny pohyby řidiče

Článek

Volvo nabízí už docela dlouho systém, který omezí nastartování vozidla jen pro toho, kdo nenadýchá alkohol. Jakýsi alkoholtester a dýchnutí do něj je nutnou podmínkou pro nastartování vozu. Není to sériová výbava, ale můžete si to objednat. Od roku 2021 se zase omezí všechny nově vyrobené automobily na maximální rychlost 180 km/h. Ani to však v honbě za slibem, že ve vozech Volvo nezahyne žádný cestující, nestačí.

Volvo plánuje vytvoření komplexního systému, který bude sledovat řidiče. Bude vyhodnocovat jeho pohyby očí, hlavy, pozornost, reakce a také sledovat, jestli v pruhu nekličkuje, jestli se nestáčí ke straně apod.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Volvo XC60 T5 AWD R-Design

V tom případě vyhodnotí jízdu jako riskantní. V téhle chvíli má několik možností: buď řidiče upozorněním probrat, připravit systém na případnou nouzovou reakci nebo v budoucnu v krajní nouzi zabrzdit u krajnice a zavolat centrálu přes systém Volvo on Call.

Volvo nechce omezovat řidiče, ale chce zamezit nehodám, které se stávají z nepozornosti a z únavy.

V současné době se systém vyvíjí, aby v něm nedocházelo k chybám. Nasadí se po roce 2020, protože bude navázaný na novou podlahovou skupinu SPA2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám