Hlavní obsah

Volvo chce v příští dekádě skončit s diesely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Volvo letos v červnu uvede novou generaci vznětových motorů - a bude to generace poslední, jak řekl šéf značky pro Evropu Lex Kerssemakers. Značka takové záměry naznačovala už dříve.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Volvo chce brzy přestat nabízet diesely. (Ilustrační foto)

Článek

Některé značky už nyní plánují, že za pár desítek let nebudou nabízet auta se spalovacími motory. Volvo není tak unáhlené, ale zase má plány na kratší dobu – během pěti až šesti let možná nebude mít v nabídce žádné vznětové motory.

Britskému Autocaru to řekl Lex Kerssemakers, šéf značky pro Evropu. Uvedl, že diesel zůstává důležitou součástí portfolia, ale že už nebude vyvíjena nová generace motorů – po té nejnovější, která má být představena letos v červnu.

„V červnu vypouštíme novou generaci dieselů. Generace se běžně udržují tři až čtyři roky. Takže snad za pět nebo šest let už nebudeme mít v nabídce diesely,“ citují Kerssemakerse Britové.

Foto: Volvo

Dieselový čtyřválec D5 z rodiny Volvo Drive-E, který si v současnosti můžete koupit např. v modelu XC60.

Tři až čtyři roky vypadají na jednu generaci motorů poněkud málo; kupříkladu rodina dieselových tří- a čtyřválců EA288 koncernu Volkswagen se vyrábí od roku 2012. A benzínový čtyřválec EA888 téhož výrobce je na světě od roku 2007. Samozřejmě, každá automobilka označuje za generaci motorů něco jiného a každá má trochu jiné životní cykly.

Ovšem Volvo o neslavné budoucnosti dieselů hovořilo už dříve. „Musíme si určit priority, nemůžeme dělat všechno,“ řekl v červenci loňského roku Hakan Samuelsson, generální ředitel automobilky. „Pokud chceme být rychlejší v elektrifikaci, nemůžeme říci ano všemu. Proto nová S60 nemá diesel a neplánujeme uvádět naftové alternativy pro žádná nová auta,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám