Hlavní obsah

Ikonický busík Volkswagen T2 z Woodstocku znovu ožívá

Nezaměnitelné tvary starého busíku s ručně malovaným barevným kabátem v roce 1969 oblétly svět. Festival Woodstock Music & Art Fair a s ním i ikonický design Boba Hieronima letos slaví padesáté výročí.

Reinkarnovaný Volkswagen T2 Light BusVideo: Volkswagen

 
Článek

Představil se v roce 1969 na světoznámém festivalu Woodstock v americkém státě New York a po padesáti letech se dočkal reinkarnace - „busík” T2 značky Volkswagen, vůz snad nejvíce spojovaný s hnutím hippies, pomalovaný motivy Boba Hieronima, se na padesátém výročí festivalu projede.

Foto: Volkswagen 3x

Na každé straně je příběh, říká autor maleb.

Tedy, ne tak docela. Kousek, který si můžeme prohlédnout na fotkách a videu, je reinkarnací, replikou oné originální T2. Plán zněl najít, koupit a zrenovovat původní vůz, ale nepodařilo se ho nalézt.

Příběh originálu se začal psát v roce 1968, kdy byl pětiletou ojetinou a jeho tehdejší majitel v něm vozil svou kapelu po koncertech. Kontaktoval umělce Boba Hieronima s požadavkem vytvořit „magický busík”.

Foto: Volkswagen

Busík dostal jméno podle dominantního nápisu na levém boku.

Hieronimus ho tedy ručně pomaloval psychedelickými motivy a přidal nápis „Light” na levý boj - a tak se vozu později začalo říkat. Stal se jedním ze symbolů festivalu Woodstock a jeho fotka oblétla noviny celých Spojených států.

„Tenhle bus je o tom, že jsme jedni lidé na jedné planetě. Na každé jeho straně je příběh - řada příběhů - a tyto příběhy všechny ukazují ke sjednocení, spolupráci a vyššímu vědomí,” komentuje svou práci umělec.

Foto: Volkswagen

Palubní deska je ve srovnání s těmi dnešními velmi subtilní.

Za reinkarnací vozu stojí opět Hieronimus spolu s kanadským historikem Johnem Wesleym Chisholmem. Získali podporu americké divize automobilky Volkswagen, ale také komunity fanoušků - replika vznikla z financí získaných crowdfundingovou kampaní. Jen malování trvalo šest týdnů a pracovalo na něm šest lidí.

Padesáté výročí Woodstocku připadne na půlku letošního srpna, ovšem busík se veřejnosti už představil, a to na zimním sraze Orange County Transporter Organization, klubu majitelů Transporterů v kalifornském okrese Orange. Odtamtud vyrazil na cestu napříč Spojenými státy, která bude završena právě oslavou výročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám