Hlavní obsah

Policejní flotilu čeká až 620 nových aut za 330 milionů korun

Policie v letech 2019 až 2022 nakoupí až 620 nových vozidel. Zakázku vypsalo ministerstvo vnitra minulý týden. Jednou z podmínek je možnost pohonu všech kol. Nejvyšší celková cena je 330 milionů korun, ale cena vozů není jediným rozhodovacím kritériem.

Foto: Profimedia.cz

Poslední široce medializovaný nákup nových aut pro policii se týkal octavií. Vozy na snímku policie převzala v roce 2015.

Článek

O plánech policie na nákup více než šesti stovek nových aut informoval na Twitteru web Hlídač státu. Firmy mohou nabídky podávat do 12. února a cenu 330 milionů korun, tedy cca 532 tisíc korun na jeden automobil, nesmí překročit.

Stát požaduje kromě možnosti pohonu všech kol také záruku nejméně pěti let nebo ujetí 150 000 kilometrů. V hodnocení nabídky bude mít cena tříčtvrtinovou váhu; zbývající čtvrtinu budou tvořit náklady na údržbu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V policejních barvách jezdí i vozy Hyundai (na archivním snímku model ix35).

Ministerstvo vnitra se snažilo vozy vysoutěžit již dříve. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale v prosinci zadávací řízení na návrh společnosti Hyundai zrušil. „Kombinace (...) požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto,” uvedl ÚOHS ve svém prohlášení.

K požadavkům patřila karoserie liftback nebo hatchback, protože sedan má prý malý přístup do zavazadelníku, dále objem kufru nejméně 500 litrů a vyhřívané čelní sklo. V novém zadávacím řízení má stačit kufr 420 l a požadavek na vyhřívané čelní sklo zmizel.

Současná auta mají své odslouženo

O nutnosti nákupu nových vozů hovořil loni v listopadu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Je celá řada policistů, kteří jezdí s vozidly, která mají na tachometru 200, 300, 500 tisíc kilometrů, a to není udržitelné,” řekl. Vozový park policie čítá podle údajů z loňského dubna asi 10 000 aut. V posledních letech policii dodávala vozy hlavně domácí Škoda Auto a také konkurenční Hyundai.

V následujících dvou letech chce policie nakoupit také 90 nových pick-upů pro přepravu služebních psů. Za tato nová auta má zaplatit 102,3 milionu korun, tedy zhruba 1,137 milionu korun za kus. Dodá je brněnská společnost Techsport, která se zabývá přestavbami vozidel; uspěla v otevřeném řízení. Nová auta budou určena pro policisty ve všech krajích.

Reklama

Výběr článků

Načítám