Hlavní obsah

Tohle vodíkové auto má jezdit v armádě USA

Novinky, fra

Divize GM Defense vyvíjí speciální auto pro armádu, které je sice postavené na podvozku Chevroletu Silverado, ale používá jako pohonné médium vodík. Nové video, ač vytvořené v počítači, ukazuje jeho techniku, princip i výhody.

Chevrolet Silverado ZH2Video: GM Defense

 
Článek

Tohle auto s názvem Chverolet Colorado ZH2 jsme vám představovali už přesně před dvěma lety. [celá zpráva]

Od té doby se ale mnohé změnilo. Auto samozřejmě prošlo mohutným vývojem a dostalo se mu hromady vylepšení. Tím hlavním je, že se pohon dostal do sériového modelu Silverado, který tak výrazně snižuje náklady na výrobu. Technologie palivových článků vyrábějících z vodíku elektřinu je tedy velmi univerzální, a pokud bude mít armáda zájem, může se dodávat klidně jako samostatná část.

Foto: GM Defense

Chevrolet Silverado ZH2

General Motors Defense ale nepracuje jen na samotném autě. Připravuje i speciální systém logistiky, který zahrnuje i autonomní elektrická vozidla. Například v koloně pojede jedno auto, za kterým pak v závěsu pojedou samostatně a zcela nezávisle další auta. Elektricky, tiše a s vyměnitelnými nástavbami podle potřeby. V případě nutnosti bude možné jejich řízení převzít.

Samotný vůz pak má výhody v tichém bezemisním provozu, nízké hladině tepelného záření, odolnosti a bezúdržbovosti konstrukce pohonu a multifunkčnosti. Takové auto totiž může díky svým palivovým článkům snadno sloužit i jako generátor elektrického proudu pro jakékoli zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám